Fredag kom de første regnestykkene fra Johan Sverdrup-feltet. De foreløpige tallene skuffer markedet. Det norske aksjen faller kraftig på nyheten om oppstart i 2019 og estimater for volumer som ligger under forventningene og kostnader som ligger over.

Statoil reagerer på omtalen nyheten har fått.

- Da vi satte oss sammen for første gang i 2011 uttalte vi en ambisjon og et håp om å være i gang i 2018. Nå refererer folk til det og kaller dette en utsettelse, sier Øivind Reinertsen, direktør for Johan Sverdrup-feltet.

- Er dere skuffet over at den amisjonen ikke oppfylles?

- Vi er fornøyde med den planen vi nå har. Siden vi ble enige om en avtale om å samarbeide i disse lisensene i 2011 har vi boret 12-14 nye brønner, kartlagt undergrunnen og skaffet oss mer presis kunnskap om hvordan feltet ressursmessig og verdimessig best kan bygges ut, sier Reinertsen.

- Man må tenke på at dette er kjempestort. Etterhvert som prosjektet skrider frem og vi får på plass FEED-kontrakt og beslutninger, kan vi snevre inn spennet, sier han.

- Ikke gitt samlet volum
Størrelsen på Johan Sverdrup har stor betydning for verdien av de mindre selskapene i partnerskapet.

Det norske gir i dag et anslag på brutto 1,8-2,9 milliarder fat utvinnbare oljeekvivalenter, tilsvarende et midtpunkt på 2,35 milliarder. Det er langt lavere enn analytikernes forventninger, blant annet har Nordea anslag på 2,7 milliarder.

- Statoil har aldri gitt et estimat volum for hele feltet. Vi har bare gitt anslag for PL265 hvor Statoil er operatør. Det er først nå vi går ut med en spredning av ressursene. Så har alle andre spekulert i totale volumer. Andre må vurdere om dette er positivt eller negativt i forhold til forventningene.

- Ikke en krangel
I tillegg kommer det frem at partnerne om utbyggingen er uenige og de siste ukene er det spekulert i om det enorme feltet ikke vil bli bygget ut med strøm fra land, eller om områdeløsningen for elektrisitet for hele Utsirahøyden står i fare.

- Hva består uenigheten mellom partene av?

- Her er det et kjempestort felt som eies av flere selskaper med forskjellig erf#229 og kompetanse. Vi har hatt meningsutveksling som beriker den endelige løsningen, ikke krangling. Løsningen er enstemmig, hundre prosent.

- Hadde man måttet stemme ting igjennom kunne man ha kalt det krangling, men her er alt enstemmig.

Men han avviser at det tar ekstra lang tid fordi man er mange som må bli enige.

- Det er ikke sikkert at det ville vært mulig å gjøre det raskere selv om man ikke hadde noen å diskutere med. Man må ha tid til meningsutveksling for å få frem de beste løsningene, sier han.

- Ikke uenighet om kraft
- Vil feltet bli bygget ut med kraft fra land fra dag én?

- Johan Sverdrup vil bli elektrifisert med kraft fra land fra dag en, det er ingen andre løsninger enn kraft fra land, og full enighet i partnerskapet om det, det er enstemmig med absolutt alle selskapene, sier Reinertsen

- Det er mye spekulasjoner om dette. Er det områdeløsningen som også vil gjelde andre felt på Utsirahøyden som står i fare for å bli skrinlagt?

- Dette er en områdeløsning. For Utsirahøyden. Når vi ser på Johan Sverdrup er det en del av en områdeløsning i alt vi ser på, sier han.

- Sier du at det ikke er Statoil det står på?

- Partnerskapet på Johan Sverdrup er enige. Jeg har ingen andre partnerskap å vise til, sier Reinertsen.



LES MER:

Johan Sverdrup-partnerne uenige

Tror Norges gigantfunn kan gi dem enda mer

Tar konseptvalg om Johan Sverdrup tidlig neste år (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.