Tanken bak forslaget skal være å fylle hullet på 3,5 milliarder kroner som regjeringen i fjor ville ta inn ved å innføre moms på finansielle tjenester.

Svaret skal være en kombinasjon av arbeidsgiveravgift og en egen sats i selskapsskatten for finanssektoren.

I Scheel-utvalgets forslag om å senke selskapsskatten ble det foreslått merverdiavgift på finansielle tjenester, men dette viste seg vanskelig å gjennomføre.

«Dansk modell»

Flere uavhengige kilder sier til avisen at Finansdepartementet torsdag legger fram en «dansk modell» hvor selskapskatten og arbeidsgiveravgiften øker. Avisen mener sistnevnte kan føre til avvikling av filialer og nedbemanning, i tillegg til økt outsourcing.

Det er ventet at flere vil motsette seg forslaget, spesielt fordi de mener finansnæringen er «feil» beskattet. Dette fordi det ikke er lagt avgift på tjenester forbrukerne og bedriftene kjøper fra bankene.

Og når finansielle tjenester er unntatt fra merverdiavgift, vil det i prinsippet gi overforbruk av finansielle tjenester blant forbrukerne og underforbruk blant bedriftene, hevdes det.

Les også: Høyre advarer om skattesjokk fra Ap

 
Merker et stemningsskifte dn+  (DN+)

Sparebanker mener finansskatt skader distriktene

Ikke urimelig finansskatt? dn+ (DN+)

Følg markedene med DN Investor

Hør DN-podcasten om at penger er gratis: Rentenivået er unormalt lavt, og økonomene har ikke filla peiling på hvorfor. DNs utgavesjef Terje Erikstad og makrojournalist Einar Takla diskuterer med finansjournalist Marte Ramuz Eriksen hva som skal til for å få Øystein Olsen og andre sentralbanksjefer i zen.

 

Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.

Anbefalt av DNtv:

Tror fremdeles på marked for diesel-SUV
Audi skal selge 1300 nye av den suven Q5.
01:14
Publisert:

- Laget for Norge
Opelsjefen mener rekkeviddeangst kan fjernes fra ordboken. Her er Opels første elbil.
02:13
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.