Institute of International Finance frykter konsekvensene av «en historisk gjeldsoppbygging», særlig i fremvoksende økonomier der den er økt med 28.000 milliarder dollar til 58.600 milliarder bare i løpet av seks år.

Den globale gjelden oppgis nå å være 240.000 milliarder dollar.

Av dette utgjør USAs totale gjeld rundt 18.500 milliarder dollar (160.000 milliarder kroner), tilsvarende rundt 22 ganger størrelsen på det norske oljefondet.

Men ikke alle mener dette er den fulle sannheten. Tidligere leder av Government Accountability Office (GAO) (USAs svar på Riksrevisonen), David Walker, mener USAs reelle gjeld er tre ganger høyere enn man tror, skriver thehill.com

«Mistet kontakten med virkeligheten»

Han mener den virkelige gjelden er nærmere 65.000 milliarder dollar, snarere enn de offisielle tallene på 18.500 milliarder.

Walker mener dette er det riktige tallet når man legger til de ufinansierte pensjonsforpliktelsene til militære og statsansatte, i tillegg til eldreomsorg og de ufinansierte delene av sosialtrygden og den allmene sykedekningen (Medicare).

Uten reformer påpeker den tidligere GAO-sjefen at gjelden vil fortsette å vokse.

Han sier amerikanerne har «mistet kontakten med virkeligheten» når det gjelder forbruk.

For å få bukt med problemene oppfordrer David Walker både Demokratene og Republikanerne om å legge til side partipolitikken for å finne en løsning.

 

Les også: Asia i dag: Moody’s frykter Kina og USA i 2016

 
  Asia i dag: En episk kredittboble

 
Slakter pengetrykkingen til Federal Reserve  (2013)

- Sentralbankene kan trappe opp valutakrigen ytterligere

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Her er mannen som ble milliardær etter 5127 forsøk