Seadrill og andre riggselskaper posisjonerer seg for en forventet kraftig oppgang i etterspørselen etter nye, moderne rigger.

Økt risiko, økte muligheter
-Hele riggmarkedet er i bedring, sier Alf Thorkildsen, konsernsjef i Seadrill til Bloomberg.com tirsdag.

- Det er en økt risiko ved å være først ute, men det er også større potensiale, sier Thorkildsen videre.

Seadrill, med hovedeier John Fredriksen,har bestilt en rekke nye jackup-rigger, boreskip og dypvannsrigger.

Selskapet understreker i kvartalsrapprten som kom tirsdag at det forventes en kraftig bedring av markedet når nye krav trer i verk og nye områder på dypt vann i Brasil og Vest-Afrika får økt aktivitet.

Nye krav, rigger og rater
Særlig dypvannsboring er et område der kravene vil bli større i kjølvannet av ulykken i Mexicogulfen. Dette vil føre til økt etterspørsel etter nye, moderne og sikrerere rigger til å bore på dypt vann.

- Det er fremdeles et oppside-potensiale fordi langtidsutsiktene er svært, svært gode. Det vil bli økt etterspørsel etter dypvannsrigger i 2012, så det er bra at nye rigger blir bygd nå, sier Ingolf Gillesdal, rigganalytiker i Nordea Markets til Bloomberg.com.

Flatt det neste året
At oppgangen i markedet vil ta noe tid, tror også Atle Hauge, analytiker i Carnegie.

- Vi tror markedet vil bevege seg sidelengs de neste 12 månedene, med verken særlig forverring eller mye forbedring, sier Hauge til DN.no

Hauge mener at det er klare tegn på en stadig sterkere deling av markedet, der fremtiden ligger i nye, moderne rigger.

Det er mye fokus i bransjen på en todeling av markedet – hvor nytt utstyr får kontrakter på ok rater, mens gamle rigger sliter, sier Hauge.

Les også: Seadrill skuffer

<b>Tror på ny riggboom</b>

<b>Slutt på riggtørken</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.