Norske bedrifter er på desperat ingeniørjakt. I dag utdannes det bare halvparten så mange ingeniører som Norge trenger. Årlig utdannes litt over 3.000, mens det ifølge en bedriftsundersøkelse Nav utførte i 2010 mangler 6.310 ingeniører.

Men selv om arbeidsmarkedet skriker etter ingeniører, slåss ikke akkurat studentene om de ledige ingeniørstudieplassene.

Restetorget til Samordna Opptak er det fortsatt mange muligheter hvis du vil utdanne deg til ingeniør, viser listen over studieplasser som fortsatt står ledige kort tid før semesteret er i gang.

Én av linjene som gjerne skulle hatt flere søkere rett fra videregående, er ingeniørlinjen på Krigsskolen.

Får 300.000 i året - som student
- For tre år siden opprettet Forsvaret og Hæren en linje på Krigsskolen hvor ungdom kan søke seg direkte fra videregående og inn på høyskoleutdanning i Forsvaret. En av linjene det er mulig å gå, er ingeniør. Men markedsføringen har tydeligvis ikke vært god nok, for det er ikke så mange som søker seg hit, sier oberst Arne Opperud, som er sjef for Krigsskolen.

Antallet studenter som får plass varierer fra år til år og styres i stor grad av Forsvarets behov.

- Jeg er overrasket over at utdanningen ikke ser ut til å appellere til flere akademiske anlagte og skoleflinke, ikke minst hadde jeg trodd at linjen ville være populær blant jentene. Med denne utdanningen er man sikret lønn under utdanning, man får brynt seg på store prosjekter tidlig og er sikret jobb i Forsvaret etterpå. Etter fire pliktår i Forsvaret etter endt utdanning, kan man imidlertid ta seg jobb hvor som helst i næringslivet, opplyser Opperud til DN.no.

Kommer man rett fra videregående, lønnes man som fenrik under utdanning - en lønn på rundt 300.000 kroner i året.

- Derfor hadde jeg trodd at flere ville være interessert. Men årsaken kan være at få er klar over at denne muligheten finnes, sier oberst Arne Opperud.

Krevende utdanning
Utdanningen er krevende da disse elevene følger et utdanningsløp ved Høgskolen i Oslo (HiO) de to første årene og i tillegg får undervisning i klassiske militære disipliner og deltar på øvelse.

- Fordelen med studiet er jo selvfølgelig det økonomiske og jobbgaranti, men oppfølging av den enkelte er også et varemerke som få andre - om noen - skoler kan måle seg med, sier PR- og markedsansvarlig Fredrik Tandberg i Hærstaben.

Den totale lengden på utdanningen er fire år, siden man må gå ett år på befalskolen på Terningmoen på Elverum først. Etter dette året velger man linje, for eksempel ingeniørlinjen. Per i dag er det følgende antall som går ingeniørlinjen:

2009-2012: 12 studenter

2010-2013: 14 studenter

2011-2014: 10 studenter

Les også: Sikrer seg 400 indiske ingeniører

<b>Håver inn ingeniører fra Island</b>

<b>Desperate etter ingeniører </b>

<b>Hjelper desperate bedrifter</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.