Nye krystaller «dyrkes» frem ved hjelp av innsprøyting av CO2 i bakken. I denne formen kan ikke CO2 flytte på seg, og er dermed ansett som en tryggere måte å bli kvitt klimagassen på.

- Klarer vi å forutsi hvilke mineraler som dannes, kan det bidra til å fjerne klimagassen fra atmosfæren en gang for alle. CO2 kan bindes opp, og man kan ha trygg lagring av CO2 i hundrevis til tusenvis av år, sier Helge Hellevang.

Hellevang er forsker ved Universitetet i Oslo og en del av forskningssenter for miljøvennlig energi SUCCESS. Han forsker på hvordan karbonatkrystaller kan binde opp CO2 i bakken.

Både temperatur, surhet i vannet og CO2-trykk, kan være med å avgjøre hvilke krystaller som oppstår, og ikke minst hvilken form de har. Har karbonatene for eksempel form som plater eller nåler, vil de kunne dekke et stort rom, og effektivt hindre strømninger, ifølge Hellevang.

- Målet er å finne ut hvor man kan lagre CO2 slik at man er helt sikker på at det ikke lekker opp. Vi forsøker å lærer så mye om dannelsen av krystaller, at vi kan forutsi hva som skjer med CO2 under bakken i løpet av 10 000 år, sier Hellevang.

Forskningssenteret for miljøvennlig energi SUCCESS er et samarbeid mellom forskningsmiljøene i Bergen og Oslo med kunnskap om CO2-lagring. Senteret skal bidra til å finne gode og pålitelige måter å lagre CO2 på. Les mer om forskningen på krystaller og CO2 her.

DN Talent bringer hver uke nytt fra akademia. Her kan du finne linker til ny forskning, spennende forelesninger og igangsatte prosjekter. Har du tips til noe som burde være her, send mail til journalist Anna Werenskjold.et viktig tillegg for å bedre verdens tannhelseetiske og informasjonsmessige utfordringerherfor lite tid for seg selvforskerskolen i innovasjonhersin doktorgradsstudieherSammen om det? Kunstnere og forskere undersøker intimitet.»integritetsutfordringer i brønner på norsk kontinentalsokkelherlærerstudentenes fremtidsperspektiverInternasjonaliseringskonferansen i OsloSenter for internasjonal helse ved Universitetet i Bergen på en 22. plassherSikkerhetssjef i Google, Dr. Úlfar Erlingsson holdt forelesning i et fullsatt auditorium på UiTherher

Tidligere Akademia-spalter finner du her:
Velger luksushytter fremfor utedo
Lar studenter forske i lab til kvart milliard
Klimagass forvirrer fisk
Forsker på problematisk terrorlovgiving
Slik er nordmenn når de møter domstolen
Sexy i stiletter, uten skader
Er samfunnskritikk mer slagkraftig hvis den kommer fra veltrente folk?
Kritikken står svakt hos universitetene
Trøfler for 30.000,- per kilo (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.