De som får tak i en studentbolig kan ofte betale halvparten av det man må ut med i det private markedet. Men kampen om hyblene har aldri vært større.

– Søknaden er større i år enn tidligere, flere har søkt og flere har ikke kommet på plass enn på samme tid ifjor, sier boligdirektør i Studentsamskipnaden i Trondheim, Terje Bostad.

Rekordpågang
Trønderhovedstaden er bare en av byene som merker at regjeringen har opprettet flere studieplasser i år.

Samtlige studentsamskipnader DN har snakket med melder om økt pågang.

– Vi har rekordstor pågang i år, og har hatt 500 flere søkere i år enn ifjor, sier Kristin Torsteinson, kommunikasjonsrådgiver i Studentsamskipnaden i Bergen.

– Stor pågang, og større enn tidligere. Det skyldes større studentopptak, noen lokale forhold og et litt tøffere utleiemarked i Tromsø, sier Geir Jarl Voldmo, IKT- og administrasjonssjef i Studentsamskipnaden i Tromsø.

Utlendinger garanteres plass
I Bergen gikk to tredjedeler av ledige studenthybler til utenlandske studenter. I år hadde studentsamskipnaden 1475 ledige studentboliger i år. 1052 av disse gikk til utenlandske studenter.

– Det er økt fokusering på internasjonale studenter i Bergen, og en del har avtale gjennom studiested at de er garantert studentbolig hos oss. De går først i køen. Det er ingen norske studenter som har garantert bolig på samme måte. Det finnes tilsvarende ordninger for nordmenn som reiser ut, så det er ikke uvanlig praksis, sier Torsteinson.

2381 kjempet om 423 boliger
Dermed kjempet 2381 norske studenter om 423 ledige studentboliger i Bergen.

– Vi er glade mange ønsker å bo hos oss, men det er klart det er synd vi ikke klarer å hjelpe og losjere flere. Det er en stadig utfordring, sier Torsteinson.

Internasjonale studenter får også gå foran i andre studentbyer:

  • I Trondheim er 30 prosent av studentboligkontraktene forbeholdt utlendinger. I tillegg innlosjerer de rundt 160 utenlandske studenter på et tidligere sykehjem for å avlaste.
  • I Oslo er rundt 35 prosent av boligkontraktene forbeholdt studenter fra utlandet.

Lite realistisk å få bolig nå
Først i forrige uke fikk høstens studenter svar på hvor de hadde fått skoleplass, men da var alle studentboligene stort sett utleid for høsten.

– Mange er fortvilet fordi de har fått studieplass et annet sted enn det de ønsket, men søker man nå er sannsynligheten minimal for å få studentbolig, sier Øyvind Lorentzen, assisterende direktør i Studentsamskipnaden i Stavanger.

Lange ventelister
Oljebyen er den dyreste byen å leie i, og studentsamskipnaden har rundt 1050 studenter på venteliste. Tromsø har rundt 1500, Oslo oppgir 4000, mens Trondheim teller et par tusen. Alternativet for samtlige er det private markedet.

– Vi hører av dem som kontakter oss at mange har prøvd der, men at det er vanskelig å komme til. Det som tilbys er veldig dyrt, sier Lorentzen.

Les mer om boligmarkedet for unge:

<b>Leier ut 25 kvadratmeter for 9500,-</b>

<b>Hybel med flislagt bad til 2000 kroner</b>

<b>Ny vår for gamle studenthjem </b>

<b>Hilde sparte 300.000 studielånskroner til bolig</b>

<b>13 år: Begynte sp#229en 19 år: Kjøpte bolig til 1,8 mill. </b>

<b>NHH-student Christopher (28) pusset seg opp og inn i boligmarkedet</b>

<b>Boligkjøp for dummies</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.