Mange er nok usikre på hvordan de skal omsette sin teoretiske kunnskap til praktisk arbeid når de begynner å jobbe etter endt studium.

Tre danske ingeniørledere gir på nettsiden jobfinder.dk sine råd til hvordan du skal gi et godt inntrykk av deg selv første dag på jobben.

Et av rådene er å ikke bruse frem og tro at du skal snu opp ned på virksomheten.

Det forventes imidlertid at du kan dine ting, for ellers ville du ikke blitt ansatt.

- Grip fatt i mulighetene
- Finn den rette balansen mellom ydmykhet og stolthet. Selvfølgelig skal du ikke stå med hatten i hånden i et hjørne fordi du ikke vil vise deg for mye frem, men du skal heller ikke bruse frem og tro at du skal snu hele virksomheten på hodet. Ta imot utfordringene og grip fatt i mulighetene som dukker opp, sier administrerende direktør i Expanite Thomas Sandholdt til jobfinder.dk.

Sandholdt mener man skal utvise respekt for at det er mye man skal lære selv om man er nyutdannet. Han sier han har måttet ta nyansatte som har murret over sine arbeidsoppgaver, til side etter den første uken, og gi dem en "wake up call".

Bør vise stort engasjement
- Janteloven hersker jo dessverre, men det fungerer ikke som ung, nyutdannet ingeniør. Du kan ikke kjøre avgårde med håndbrekket halvt på. Det har faktisk nesten motsatt effekt, sier Michael C. Hjort, som er Managing Director Global hos National Oilwell Varco.

Han oppfordrer i stedet til at du som nyansatt viser stort engasjement og pågangsmot, uansett hvilke oppgaver du blir satt til. Det å bidra til virksomhetens verdiskaping er faktisk grunnlaget for å beholde sin nye jobb.

Hjorth sier man skal ta imot mange forskjellige arbeidsoppgaver og hele tiden lære noe nytt.

- Viktig å være seg selv
Hos det rådgivende ingeniørselskapet GEO er det viktig at nye medarbeidere produserer allerede første arbeidsdag, så de kan vise sin faglige kompetanse.

- Husk på at de har valgt deg, men at du også har valgt dem. Virksomheten regner med å se et stort engasjement fra din side. Du skal brenne for prosjektene i selskapet og forstå virksomhetens verdier, sier avdelingsleder Helle Gaarn til jobfinder.dk.

Hun sier det er viktig at man er seg selv, og at GEO som selskap vet at de oppnår de beste resultatene når folk er forskjellige og kan bidra med ulike vinkler og perspektiver.

Les også: Få drømmejobben selv om du er underkvalifisert


Fellene du kan gå i når du bytter jobb


Tre feil du må unngå i din første jobb
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.