Siste: Gates vaksineprogram får fortsatt norsk støtte

Hva kan den neste generasjon ledere i Norge gjøre for å forbedre verden? Det var overskriften da IT-gründer Bill Gates satte seg ned i festsalen på Universitetet i Oslo i ettermiddag.

I salen satt et spesialinvitert publikum bestående av unge forskere, studenter, bloggere, politikere og andre aktivister.

- Bill Gates ville gjerne møte et ungt publikum, han er opptatt av dialog med unge som kan bli innflytelsesrike. Det synes vi er flott, og inviterte ut fra de studentmiljøene som er relevante for stiftelsen hans, sier Cecilie Grønntun, seniorrådgiver ved Universitetet i Oslo.

Les også: Norge styrer sin økonomi utrolig godt Norge styrer sin økonomi utrolig godt

Sosialt entreprenørskap
Økonomistudent Gisle Birkeland (27) som sammen med student Rahim Nicolay Ali (26) prøver å stable det "digitale loppemarkedet" Deedly på beina, rakk opp hånden og ville vite om en av verdens rikeste menn hadde noen tips til hvordan de kunne skaffe selskapet penger.

Målet til de to unge gründerne er at Deedly skal bli en markedsplass hvor alt overskudd går til veldedige bedrifter.

- Hvordan kan vi finne gode investorer som vil putte penger inn selv om de ikke får noe tilbake?

Crowdfunding
Bill Gates, som grunnla Microsoft som 20-åring og ble mangemilliardær da selskapet gikk på børs 11 år senere, svarte uten tenkepause.

- Du må se på forretningsmodellen din og se hva slags investorer du vil ha. Vil du virkelig ha den typen som bare vil ha penger igjen? Hva med institusjoner som har bruk for det du gjør, kan de bidra mot å få noe annet igjen, spurte Gates retorisk.

Han trakk også frem crowdfunding som en mulighet for studentene.

- Jeg vil også anbefale nettsider som Kickstarter, der veldedige bedrifter får hjelp fra tilfeldige personer som vil bidra. Det er ”amazing” hvordan de får det til. Se på det som et alternativ! Å bygge teknologi slik for eksempel Khan Academy er gjort er veldig, veldig viktig, sa Bill Gates.

Klar prioritering
Bill Gates gikk av som konsernsjef i Microsoft som 45-åring for å vie seg til humanitært arbeid. Under samtalen på Universitetet var han krystallklar i sine prioriteringer.

- Vi må få ned ulikhetene. Nå har ikke fattige barn de samme sjansen til å overleve og utvikle seg som andre. I løpet av 15 år kan vi minimere denne ulikheten. Når du løser det kommer produktivitet og en rekke andre ting på kjøpet. Det er mye som er viktig, men det aller viktigste er å få likhet innen helse og ernæring, sa Gates.

 

Delvis fornøyd
Teknologigründerne Birkeland og Ali var sånn delvis fornøyd med det de fikk igjen av Gates.

- Vi har gått ned den veien han har foreslått, men når det kommer til stiftelser vil de gjerne heller støtte et håndballag som er noe helt konkret enn teknologi, som jo er et høyrisikoprosjekt. Det kan ende med at non profit-organisasjoner ender opp med dårlig teknologi, sier Ali.

- Hvorfor ville dere be Gates om hjelp?

- Fordi han er verdens rikeste mann, neida, he-he. Dette er vår problemstilling, rett og slett. Vi bruker våre egne penger, pruter priser og gjør det vi kan men det kommer til et punkt hvor man må betale regningene, sier Birkeland.

Gir seg ikke
Ali trekker paralleller til det ikke-kommersielle utdanningsstedet Khan Academy.

- I USA har Bill Gates og Google spyttet inn over 15 millioner dollar i Khan Academy som bruker teknologi til å tilby gratis utdannelse til unger over hele verden. Gates har både penger og teknologikompetanse, derfor ønsket vi å pitche nettsiden vår til han, sier Ali.

De legger ikke skjul på at de kommer til å fortsette å egle seg inn på Bill Gates, og de har også tidligere kontaktet stiftelsen hans.

- Vi gir oss iallfall ikke, det kan du skrive. Kanskje neste gang han møter oss husker han oss litt, og vi får kanskje to minutt istedenfor ett.

Les også:

Han snakker seks språk og studerte i åtte år

Så mye kan du tjene på gode karakterer

Fra servicesvenske til siviløkonom (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.