- Vi har ikke opplevd noe slikt før, det er en ny situasjon for oss, sier Karianne Westby. Hun er sjef for Mazda-importøren, som opplever tidenes suksess om dagen. Årsaken er èn modell. En kompaktsuv.

Med et relativt beskjedent utgangspunkt om et salg på 1500 biler, har nå Mazda etter å ha slitt på det norske markedet, møtt luksusproblemet med å få for få biler til landet.

- Det er en positiv utfordring når etterspørselen er så stor, men vi ønsker å få flere biler som kan leveres nå, sier Westby til DN.no.

Produksjonen tiltenkt Norge er satt til 1650 biler, men det jobbes nå med å flytte flere biler fra andre markeder for å kutte ned på lange leveringstider.

- Om vi kan få flere, det vet jeg ikke nå, sier Westby. Leveringstidene på Mazda CX-5 avhenger litt av om man skal ha bensin eller dieselmotor. Sistnevnte får man ikke før i februar, om man bestiller bil nå.

Se video av Mazdas kompakt-suksess her:



Les test her: Årets beste bilkjøp

Gammel traver
På fjerdeplass på norske registreringsstatistikker ligger kompaktsuven Volkswagen Tiguan. Salget av bilen har hittil i år økt med nesten 100 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Og det skal ikke stoppe der.

- Vi slet med vanskeligheter på leveringene ifjor, mens Tiguan-salget har vært veldig bra i år og leveringssituasjonen nå er bra, sier Jan Erik Haugen, informasjonsansvarlig for Volkswagen-importen til Norge. Importøren har planer om å selge 3800 biler i år, et mål som må sies å være innen rekkevidde med over 1750 biler når årets fem første måneder er passert.

Les test av Tiguan: Attraktiv, forbedret kompaktsuv

- Det norske folk er glade i slike biler, og det blir mer av dette, sier Haugen til DN.no.

Han sikter muligens til en ny liten suv fra Volkswagen, basert på Polo-plattformen. Et sterkt voksende segment både her i landet og internasjonalt.

Se unike bilder av Volvos kommede minisuv: Her er bilen Volvo vil holde hemmelig

Får flere biler
Hos Subaru går det også bra med salget av deres nye crossover XV om dagen.

Les test av XV: Én av disse Subaru XV-ene er et røverkjøp

Etter mye forhåndssalg og økende etterspørsel i markedet har nå Subaru-importøren fått flere biler enn de tiltenkte 2000 bilene de skulle få i år.

- Vi har nå fått 500 ekstra biler, og det er vi veldig fornøyd med, sier informasjonsdirektør Stian Thrane i Subaru Norge. Han kan melde om at XV har fått flere helt nye kunder til å bli Subaru-eiere.

Nesten 700 eksemplarer er registrert av Subaru XV så langt i år.

Se video av Subaru XV her:



Flere suv-nyheter
Og norske kunder kan se frem til flere nyheter i suvklassen fremover. Fjorårssuksessen Mitsubishi ASX får i disse dager franske slektninger i Citroën C4 Aircross og Peugeot 4008.

Senere i år kommer det en nye versjoner av blant andre BMW X1, Audi Q5, Ford Kuga, Honda CR-V, Hyundai Santa Fe, Mercedes-Benz GLK, Mitsubishi Outlander og Opel Mokka.

Av de større suvene kommer nyhetene BMW X6, Range Rover Vouge, Lexus RX 450h, Mercedes-Benz GL-klasse samt en ny versjon av ikonet Geländewagen.

Les også: Her er de viktigste bilnyhetene i 2012 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.