2012 ser ut til å by på en mengde spennende nye bilmodeller. Ifølge tyske Auto Motor und Sport står mer enn 160 nye modeller og varianter på trappene til neste år.

Aston Martin V12 Zagato.
Aston Martin V12 Zagato. (Foto: Aston Martin)

Aston Martin
Omkring fem millioner kroner må du ut med for å sikre deg Aston Martin V12 Zagato, en spesialversjon av V12 Vantage-modellen som kun skal bygges i 150 eksemplarer. Som navnet sier, befinner det seg en V12-motor på seks liter og 517 hestekrefter under panseret.

Les mer her: Bilkunst fra Aston Martin

Audi
Fra Ingolstadt kommer det en rekke nyheter i 2012. Både folkelige, og mer eksklusive.

Fra starten av året kommer den kanskje viktigste modellen A4 i en oppfrisket utgave. Dens største fortrinn i forhold til BMWs nye 3-serie er et utall av varianter å velge i.

I augustkommer en helt ny versjon av kompaktbilen A3. Mens alt i februar kommer minstemann A1 med fem dører. Kompaktsuven Q5 får en lett facelift i august, og blir nå også tilbudt i hybridversjon.

En bil som har vært svært populær i Norge er A6 Allroad. Den nye versjonen av denne kommer også i mai, etter at A6 Avant debuterte i høst.

Audi S8.
Audi S8. (Foto: Audi)

Av mer eksklusive og dyrere modeller skal nesten hele S-rekken oppdateres. Både S6, S7 og S8 kommer i nye utgaver. Det samme gjelder de enda sprekere RS6 og RS4-modellene.

Les mer her: Audis tre S-er

Også superbilen R8 skal fikses litt på, og i tillegg kommer den elektriske e-tron-versjonen også i 2012.

BMW
Fra konkurrenten i München skjer det også mye spennende. På starten av året kommer den nye og svært gode 3-serien i sedan-versjon. Vi har allerede prøvekjørt bilen, og mener den er den beste i klassen.

Les testen her: BMWs eget Kinderegg

Touring, eller stasjonsvogn-utgaven av 3-serien kommer til høsten. Den nye 1-serien ble lansert i år, og til neste år kommer bilen også med to dører.

BMW 6-serien Gran Coupé.
BMW 6-serien Gran Coupé. (Foto: BMW)

Antakeligvis ikke mer solgt i Norge, men som bilkonsept mer interessant er den helt nye 6-serien Gran Coupé. BMW kaster seg med denne modellen inn i konkurransen mot Mercedes CLS, Audi A7 og Porsche Panamera. En ny fyrrig M6 er også ventet. Motoriseringen er hentet fra BMW M5 som DN har kjørt.

Les mer her: Ny luksuscoupé fra Bayern

Citroën
Citroën fortsetter suksessen med sin DS-serie, og i februar kommer den hittil største modellen DS5. Måneden etter utvides modellsamarbeidet med Mitsubishi da Citroëns versjon av Mitsubishis salgssuksess ASX debuterer. Bilen skal hete C4 Aircross.

Les mer her: Citroën særer seg til

Fiat
Fiat har tatt over eierskapet i Chrysler, noe som manifesterer seg i at enkelte modeller plutselig heter noe annet enn de pleide å gjøre. Dodge Journey har blitt til Fiat Freemont, men er fremdeles en stor flerbruksbil med plass til det meste man trenger for en familie på tur.

I andre enden av skalaen kommer den lille Panda i ny utgave.

Ford

Ford Focus ST stasjonsvogn.
Ford Focus ST stasjonsvogn. (Foto: Embret Sæter)

I 2011 debuterte den nye Ford Focus, og i 2012 pepper Ford opp bilen i en ST-versjon. Det betyr en nye firesylindret motor på 250 hestekrefter. Bilen kommer både som kombi og i stasjonsvognutgave. Skulle det bli for stort, kommer det også en ST-utgave av lillebror Fiesta.

Noe kjedeligere, men kanskje mer praktisk er den nye lille flerbrukeren B-Max som også har bebudet ankomst i 2012.

Honda
Honda har en rekke viktige nyheter på gang. Først ut kommer kompaktbilen Civic i sin niende utgave. Fremdeles fremstår designet som særere enn det meste, og den vil neppe utkonkurrere Golf på salgslistene.

Honda CR-V.
Honda CR-V. (Foto: Kevork Djansezian/Getty Images/AFP/Scanpix)

Mer spiselig for norske bilkjøpere er den nye kompaktsuven CR-V. Sammen med Toyota Rav4 skapte den en helt ny bilklasse da den første kom i 1996. Fine dieselmotorer, kjøreegenskaper og noe større plass enn mange av konkurrentene har gjort bilen populær i Norge.

Les mer her: Her er Hondas nye folkesuv

Hyundai
Etter at de lanserte i40 i 2011, følger Hyundai opp med en ny versjon av kompaktbilen i30. Adskillig mer spennende design enn forgjengeren lover godt for bilmerket som er på sterk fremmarsj.

Les mer her: Kompakt utfordrer

På høsten skal suven Santa Fe erstattes av nye ix45. Vi regner med at det blir en romslig suv til en finfin pris.

Jaguar

Jaguar XKR-S cabriolet.
Jaguar XKR-S cabriolet. (Foto: Newspress)

550 hestekrefter sterke XKR-S kommer i toppløs versjon i 2012. Prisen gjør sitt til at det neppe blir mange å se på norske veier.

Mer spennende i så måte er den nye stasjonsvognutgaven av lekre XF. Modellen har blitt mer aktuell på det norske markedet etter at Jaguar satte inn en mindre dieselmotor, og dermed gikk innstegsprisen ned med 150.000 kroner. Med stasjonsvogn blir bilen enda mer konkurransedyktig mot prestisjekonkurrentene fra Tyskland.

Jeep
Det har en stund vært stille rundt Jeep på det norske markedet. Nå har RSA, som fra før står bak importen av blant andre Suzuki, Fiat og Alfa, tatt over som norsk importør, og der har de stor tro på merket.

Heftigst fra Jeep er Grand Cherokee SRT8, som med 470 hestekrefter burde gi en heftig kjøreopplevelse.

Kia
Etter suksessen med den lille Picanto, pusser Kia også opp sin litt større modell Rio. Bilen er allerede ute på det norske markedet.

Les mer her: Kia på fremmarsj

I løpet av året skal også den populære "mye bil for pengene"-bilen Cee'd få en oppshining.

Lexus

Lexus GS 450h.
Lexus GS 450h. (Foto: Hege Hegle)

Lexus kunngjorde i høst at de ikke vil selge dieselmotorer i Norge lenger. På nyhetsfronten neste år står den eksklusive GS-modellen. Den blir neppe en så stor kommersiell suksess som 2011-nyheten CT 200h, men byr i likhet med den også på hybriddrift. GS 450h har 345 hestekrefter og et forbruk på 0,76 liter på mila som skal stjele kunder fra de dyrere modellene av Mercedes E-klasse, BMW 5-serie og Audi A6.

Les mer her: Fornyet luksus-Lexus

Mazda
En av de mest spennende nyhetene til neste år, mener vi er Mazdas nye kompaktsuv CX-5. Med hyggelige priser og bra med plass burde bilen hevde seg godt i en bilklasse med hard konkurranse. Dieselmotor, firehjulsdrift og automatgir i kombinasjon vil havne på rundt 400.000 kroner, når bilen kommer til våren.

Storbilen Mazda6 er kommer også i oppfrisket utgave i løpet av året.

Mercedes-Benz

Mercedes SL.
Mercedes SL. (Foto: Mercedes-Benz)

En helt nye generasjon SL kommer allerede med vårsola i april. Slankere og raskere enn før hindrer ikke at forbruket synker med omlag 30 prosent.

Les mer her: Her er nye SL

I juli kommer en ny utgave av Mercedes G-klasse. Skjønt ny og ny; Geländewagen har stort sett vært den samme siden den kom på markedet for over 30 år siden.

Minstemann A-klasse kommer i september, og blir den i nærheten av konseptbilen vi så for i april lover det svært godt.

Les mer her: A-klasse revolusjoneres

Mercedes ML har akkurat debutert i ny generasjon, mens kompaktsuven GLK får en oppgradering i august. Storebror GL kommer med facelift i desember.

Mercedes CLS Shooting Break.
Mercedes CLS Shooting Break. (Foto: Mercedes-Benz)

Estetisk sett er den mest spennende nyheten fra Mercedes den nye stasjonsvogn- eller "Shooting break"-versjonen av CLS. Bilen kommer på markedet i september.

Les mer her: Mercedes lager superstasjonsvogn

Mini
I år lanserte BMW-eide Mini sin nye coupé, som følges opp med en takløs variant til neste år. Mini Roadster skal by på gokart-egenskaper akkurat som sine søsken.

Les mer her: Mini utfordrer Norges mest solgte takløse

Mitsubishi
Mitsubishi har gjort stor suksess på det norske markedet i 2011, i 2012 oppdateres den lille elbilen I-MiEV en smule, mens den nye småbilen Mirage debuterer i november.

Nissan
Nissan har downsizet motoren i suksessen Qashqai. Nå kommer den med en 1,6-liters dieselmotor, som gjør prisen hyggeligere, og planen er vel at den igjen skal hevde seg mot suksessmodellen Mitsubishi ASX.

Nissan GT-R.
Nissan GT-R. (Foto: Nissan)

Sterkere enn noensinne kommer Nissan GT-R med en lett facelift, dvs det er kanskje mer en innvendig operasjon. Ytelsen er nå på hele 550 hestekrefter, 70 mer enn da den ble lansert for noen år siden. Antakelig kommer du ikke fortere opp i 100 km/t for en lavere sum penger.

Opel
Opels lenge og mye omtalte ladbare hybrid, Ampera, kommer på markedet tidlig på året. Den fungerer som en elektrisk bil, inntil batteriet er tomt, og en bensinmotor lader batteriene mens du kjører. Lader du den hjemme, og ikke kjører mer enn 4-8 mil hver dag, slipper du å fylle drivstoff overhode.

Den lekreste Opel av alle heter Astra GTC. Den lille coupé-aktige modellen skal konkurrere i en snever klasse med for eksempel Volkswagen Scirocco.

Mer praktisk er Opel Zafira Tourer. En ny utgave av flerbruksbilen kommer på markedet allerede i januar.

I november er det ventet en liten suv fra Opel, med hittil ukjent navn, mens en småbil kalt Junior også ventes å få sin premiere i 2012.

Peugeot

Peugeot 508 RXH.
Peugeot 508 RXH. (Foto: Peugeot)

Den franske nyheten vi gleder oss mest til i 2012 er den nye firehjulsdrevne tøffing-hybriden Peugeot 508 RXH. Bilen har plastdetaljer og er hevet, akkurat som norske bilkjøpere ønsker. At den i tillegg yter 200 dieselhesterkefter burde ikke gjøre den til noen dårligere bil.

Les mer her: Sjekk den tøffe Peugeoten!

Crossoveren Peugeot 3008 kommer med den samme hybride drivlinjen, noe som betyr mye krefter og lite utslipp.

En ny småbil kommer også til å se dagens lys i Peugeot 208. Bilen erstatter den populære, men aldrende 207.

Akkurat som søsterselskapet Citroën kommer også Peugeot med sin versjon av Mitsubishi ASX. Bilen blir hetende 4008 og kommer i august.

Les mer her: Peugeot kopierer suv-suksess

Porsche

Porsche 911.
Porsche 911. (Foto: Porsche)

Den nye Porsche 911 har allerede ankommet norske forhandlere, og senere i år kommer også cabriolet-versjonen av sportsbilikonet.

Les mer her: Legenden har ankommet

De mest sportslige versjonenen av Panamera og Cayenne debuterer også til neste år i GTS-modellene.

Det er også ventet en helt ny generasjon av de mindre Porschene Boxster og Cayman mot slutten av året.

Renault
Den mest spennende nye modellen fra Renault er definitivt den elektriske Zoe. Bilen er et av resultatene av Nissan-Renaults massive satsing på elektriske modeller, og vil konkurrere nettopp mot Nissans glimrende elektriske Leaf.

Les mer her: Med elbil som spydspiss

Renault Twizy.
Renault Twizy. (Foto: Embret Sæter)

En annen spennende nyhet fra Renault er den bittelille Twizy. Nå er det ennå ikke klart om den skal tas inn i Norge, men for de som vil ha en superkompakt toseter, som kanskje minner mer om en moped enn en bil, så er det bare å krysse fingrene.

En lett oppussing av kompaktbilen Megane kommer til sommeren.

Skoda
Ettersom Skoda tilhører Volkswagen-familien skal den til neste år dra veksel på dette med den nye Skoda Citigo. Dette er tsjekkernes svar på den bittelille bybilen VW Up. Bilen kommer til sommeren.

Smart
Minibil-produsenten Smart eies av Daimler, og kommer med en oppfrisket utgave av Fortwo. Ikke nok med det, men nå kommer den endelig også med elektrisk motor.

Subaru

Subaru XV.
Subaru XV. (Foto: Hege Hegle)

Etter labert med nytt i 2011, kommer en rekke spennende modeller fra Subaru til neste år. For det norske markedet er den desidert viktigste nyheten Subaru XV. Bilen er en slags allroad-utgave av Impreza, og skal konkurrere mot salgssuksesser som Mitsubishi ASX og Nissan Qashqai. Bilen kommer til Norge i januar.

For bilinteresserte er nok likevel den største nyheten Subaru BRZ. Sportsbilen er utviklet i samarbeid med Toyota, og drar fordel av Subarus boksermotor som gir et lavt tyngdepunkt, som sammen med drift på bakhjulene høres ut som en morsom kombinasjon.

Til sommeren kommer også en ny utgave av Impreza.

Toyota

Toyota GT 86.
Toyota GT 86. (Foto: Newspress)

Toyotas versjon av den før nevnte Subaruen heter GT 86. Bilen kommer på markedet i mai-juni, og med omkring 200 hestekrefter skal den få en pris på omkring 450.000 kroner. Bilen blir en viktig imagebygger for et sportsligere Toyota.

Allerede i januar kommer den oppfriskede Avensis i butikkene. Bilen har mer utstyr og takket være en mer effektiv motor blir den billigere enn før.

Les test her: Toyotas viktigste

I tillegg revitaliseres Prius, og får en rekke avarter. Prius + er en syvseter med mer fleksible løsninger enn den vanlige, mens plugin-versjonen kan lades via stikkontakten. Det kommer også en hybrid-utgave av småbilen Yaris.

Volvo

Volvo V60 plugin hybrid.
Volvo V60 plugin hybrid. (Foto: Embret Sæter)

Også Volvo kommer med en plugin-modell av V60 til høsten. Tross en dieselmotor med en effekt på 215 hestekrefter i tillegg til en 70 hestekrefter sterk elektrisk motor skal ikke bilen bruke mer enn 0,19 liter på mila. Det er imponerende i seg selv, og enda mer når vi ser at den også gjør null til 100 km/t på under syv sekunder. Antakelig blir den litt for dyr for massene her hjemme.

Til sommeren kommer det også en ny Volvo V40. Ifølge produsenten skal den konkurrere mot Audi A3 Sportback og BMWs 1-serie. Den skal komplettere Volvos V-modeller som "kombinerer sedanens fordeler med Sportwagons egenskaper", som det heter fra Volvo.

Volkswagen
Andre generasjonen av New Beetle, altså den nye Bobla lanseres i januar. I løpet av neste år kommer bilen også som cabriolet. DN.no kommer like over nyttår med test av den nye Bobla, men kan allerede nå bekrefte at dette er et stort steg i riktig retning fra forrige generasjon Beetle.

Volkswagens mest elegante modell er Passat CC. Nå mister den Passat-navnet og blir bare hetende CC. Faceliften gir ingen store endringer, annet enn konsernets nye fjes. De elegante linjene er beholdt, og modellen skal plassere seg mellom Passat og luksusbilen Phaeton.

Volkswagen Passat Alltrack.
Volkswagen Passat Alltrack. (Foto: Newspress)

En modell som garantert kommer til å slå an i Norge er Passat Alltrack. Som Audis Allroad eller Volvos XC-modeller, har Passaten blitt hevet litt, samt fått tøff plastikk-pynt rundt omkring. Bilen kommer til Norge i mars med 140 eller 170 hestekrefter sterk dieselmotor.

En av neste års nyheter som DN.no allerede har kjørt er den lille bybilen Up! Til Norge kommer den i mai med fire dører. Kompakt og kvikk er den finfin å farte rundt i byen med.

Les testen her: Den nye folkevognen

Til høsten kommer rent salgsmessig den viktigste modellen av alle modeller i Norge: En ny generasjon av Norges mest solgte bil Golf.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.