Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

Ikke for norsk ungdom:
Illustrasjonsbilde av servitører i sving under den årlige "Oktoberfest" i Tyskland. Matthias Schrader les mer

Studier

Vil ikke jobbe i serveringsbransjen

Under deres verdighet, usikker bransje og dårlig betalt, oppgir ungdom for ikke å ville jobbe i serveringsbransjen.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Det kommer fram i en studie som ble presentert av Åse Helene Bakkevig Dagsland på en forskningskonferanse arrangert av Nordlandsforskningen og Universitetet i Nordland.

Over 1.800 16-åringer er spurt.

Sliter
Studien viser at unge ikke vil inn i serveringsbransjen, og at bransjen sliter med å skaffe arbeidskraft. Den er preset av høy turnover, lav utdannelse, stor andel korttidsstillinger og mange ansatte med utenlandsk bakgrunn.

Ifølge studien har foreldre stor innflytelse på hvilken utdannings- og yrkesvei barna deres velger, og Bakkevig Dagsland har spurt hvordan de tror foreldrene deres oppfatter arbeid i serveringsbransjen.

Under deres verdighet
De negative svarene går på at det er under barnas verdighet og kompetanse, at bransjen er usikker, dårlig betalt, for dem med lave karakterer og at den er stressende og monoton.

- Mine funn viser at bransjen har et stort behov for å presentere seg selv på nye måter både overfor elevene og foreldrene hvis de skal ha håp om å få den arbeidskraften de trenger, sier Bakkevig Dagsland. (©NTB)

Mest lest på DN.no i dag:
Dødelig miks dreper verdenshavene
Ekstreme utslag
Husbanken tom for penger: - Nå stanses boligprosjekter

Talent Studier
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.