Budsjettkrisen i USA er ennå ikke løst. Men det er i det minste kommet bevegelse i striden mellom president Barack Obamas demokrater og opposisjonspartiet republikanerne.

Presidenten og republikanske medlemmer av Representantenes hus har innledet samtaler om mulighetene for å øke landets statsgjeld de neste seks ukene, skriver Wall Street Journal. En ledende republikaner sa ifølge nyhetsbyrået Reuters at et gjennombrudd kunne komme fredag.

USA står under økende press fra internasjonale samarbeidspartnere, som vil ha slutt på budsjettstriden snarest mulig. Det internasjonale pengefondets leder Christine Lagarde får støtte til sitt krav om en løsning fra Verdensbanken og fra Kina, Europa og Latin-Amerika.

Frykter katastrofe
Verdensbankens sjef Jim Yong-kim frykter en katastrofe hvis USA blir tvunget til dype kutt i de offentlige utgiftene eller ikke kan betale renter og avdrag på sin gjeld.

– Verden kan ikke tro at USA ikke finner en utvei, sier den europeiske sentralbanken ESBs sjef Mario Draghi.

Republikanernes leder i Representantenes hus, John Boehner, la torsdag fram for Obama et forslag til kortsiktig løsning. Presidenten sa nei, ifølge avisen New York Times fordi det ikke vil innebære at offentlige kontorer og virksomheter kan gjenåpnes.

Men tonen i diskusjonen har endret seg, het det på New York Times' nettsider fredag.

– Republikanerne kom etter møtet med Obama med uttalelser som slo an den mest positive tonen på flere uker, skrev avisen.

«Nyttig møte»
Republikanere i Representantenes hus beskrev det halvannen time lange møtet som «en nyttig og produktiv samtale». Talsmenn for Det hvite hus snakket om et «nyttig møte», selv om det ikke ble gjort noen konkrete avtaler.

Den republikanske kongressmannen James Lankford påpeker ifølge fjernsynskanalen CNN at en meningsmåling viser at amerikanere flest gir opposisjonspartiet skylden for krisen. 53 prosent sier republikanerne må ta hovedansvaret, mens 31 prosent peker på demokratene.

Dette kan ifølge Reuters være årsaken til at det nå kommer tegn til tøvær i en krise som de siste ti dagene har vært preget av isfront mellom partene. Mangelen på en løsning har ført til at hundretusenvis av offentlig ansatte i USA er blitt stengt ute fra arbeidsplassene sine.

Les også: - Nyttig og produktiv samtale



IMF: Advarer mot katastrofale konsekvenser

Frykter USA skal misligholde statsgjelden: Kina advarer amerikanske politikere (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.