Sony Xperia Z1 var etter min mening den nest beste Android-telefonen som ble lansert i 2013. Nå har Sony gjort som konkurrentene HTC og Samsung og lansert en miniversjon av den populære telefonen.

Skal Z1 Compact lykkes er det avgjørende at Sony får med Z1s beste egenskaper inn i den nye innpakningen.

Design
Z1 Compact har i hovedtrekk samme design som Z1. Den er mer rettvinklet i formen enn de fleste konkurrentene, noe som gjorde Z1 ekstra stor og uhåndterlig for alle unntatt de med digre hender. På Z1 Compact spiller ikke dette så stor rolle. Den passer i de aller fleste hender, og ligger godt.

Skjermen er redusert til 4,3 tommer diagonalt fra fem tommer på Z1. Dette gjør at selve telefonen er rundt to centimeter kortere og en centimeter smalere enn Z1. Vekten er også redusert med 33 gram til 137 gram.

Skjermoppløsningen er også endret, fra full HD til HD Ready. Det går helt fint når skjermen er så mye mindre som den er.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Deksel som beskytter portene er nødvendig for å sikre at telefonen er vanntett. De hjelper også på estetikken.
Deksel som beskytter portene er nødvendig for å sikre at telefonen er vanntett. De hjelper også på estetikken. (Foto: Magnus Eidem)

Brukeropplevelse
Sony har ikke kuttet noe i programvaren til Z1 Compact fra Z1. Telefonen er lett og intuitiv å bruke og Sony har gjort gode tilpasninger til standard-appene man finner på alle telefoner.

Til jobbruk fungerer telefonen for det meste godt. E-post-appen er bra, men kalenderen kunne hatt mer funksjonalitet. Spesielt redigering av synkroniserte avtaler savnes. En merkelig funksjon å fjerne, dessuten.

Kameraet på telefonen har samme teknologi som Sonys kompaktkamera, og det er det samme kameraet som står i Z1. Stor sett kan man basere seg på automatikken, men for de som vil tilpasse selv er dette også mulig.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Det er mye volum og vekt å spare på å velge Z1 Compact fremfor Z1.
Det er mye volum og vekt å spare på å velge Z1 Compact fremfor Z1. (Foto: Magnus Eidem)

Multimedia
Telefonen tar gode bilder, og som nevnt klarer man seg stort sett med auto-innstillinger. Jeg savner bedre autofokus i svakt lys, og bildekvaliteten i svakt lys ligger også noe etter enkelte konkurrenter.

Lydkvaliteten i samtaler er veldig god, og man kan justere lydbildet om man har hørselshemming. Det er også en funksjon for å få telefonen til å gjøre innkommende tale langsommere, noe som kan hjelpe mange.

Skjermen er god å se film på, men det er klart at dersom dette punktet er avgjørende vil antakelig en større telefon være å foretrekke.

Konklusjon
Sony har gjort det eneste fornuftige: De har tatt alt av ytelse, funksjonalitet og kvalitet fra Z1 med seg da de lagde Z1 Compact. Sånn sett er det den beste krympingen av en smarttelefon jeg har sett. Til og med prisen har krympet litt.

Dette er i øyeblikket den aller beste Android-telefonen man kan kjøpe i denne størrelseskategorien, og for mange betyr det den aller beste Android-telefonen overhode.

Følg vår anmelder på Twitter:





Se også disse testene: