Lanseringen i går var historisk sett med Apple øyne, da selskapet for første gang lanserte en billigversjon av iPhone.

- Iphone har blitt så stort at vi skal bytte ut Iphone 5 med to nye design, sa Apple-sjef Tim Cook under presentasjonen av Apples nye telefoner tirsdag kveld.

Billigtelefonen iPhone 5C, kan fås i fem forskjellige farger og har plastdeksel. Også bakgrunnsfargen kan for første gang byttes ut slik at den kan matche dekselet.

Ingen vet hva «C» står for i iPhone 5C, men amerikanske medier har forslått alt fra «Cheap» og «China» til «Classic». Ifølge amerikanske mediene kan denne telefonen være inngangsbilletten til Apple i Kina, et marked selskapet tidligere har slitt med.

Landet storavtale
- Vi er veldig klare over potensialet i det kinesiske markedet, og hvor viktig det er, sa Cook til Wall Street Journal tidligere i sommer.

Apple har møtt motstad i Kina på flere fronter. Blant annet har Kinas største telecomselskap China Mobile tidligere sagt at de ikke vil samarbeide med Apple. Nå har imidlertid selskapet snudd og tillatt de nye iPhonene.

- Når denne avtalen blir et faktum betyr det et Apple kan begynne å selge de nye iPhonene umiddelbart. Dette vil bli utrolig viktig for selskapet, sier HSBCs telecomanalytiker Tucker Grinnan til CNN.

Han tror dette kan markere en endring i Apples synkende trend, og at selskapet igjen kan vinne markedsandeler, skriver CNN.

Lunken mottakelse på børs
Kort tid etter presentasjonen i går falt Apple-aksjen med to prosent på den amerikanske børsen. I dag har aksjen falt med hele fem prosent, til tross for nyheten om Apples kontrakt med China Mobile. Flere analytikere peker på at prisen på iPhone 5C fortsatt er for høy til å være konkurransedyktig.

- Vi mener den nye iPhone 5C kan vise seg å ikke være priset lavt nok, noe som kan begrense telefonens andel på smarttelefonmarkedet, sier analytiker Mark Moskowitz i J.P. Morgan, ifølge Marketwatch.

Flere kaster seg også på.

«Apple er et vanskelig nummer å følge, spesielt om du er Apple», skriver analytikeren i Cnet.

Les også:
Her er de nye Iphonene
EU: Strid om mobilutgifter
Kinesisk selskap tar opp kampen mot Apple (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.