- Iphone har blitt så stort at vi skal bytte ut Iphone 5 med to ny design, sa Apple-sjef Tim Cook under presentasjonen av Apples nye telefoner tirsdag kveld.

Han sier også at de ønsker å gi kundene flere valgmuligheter og at de ønsker å nå et bredere marked.

Den første telefonen som ble presentert er Iphone 5C. Det er fortsatt ikke bekreftet hva «C» står for, men alt fra «Cheap» og «China» til «Classic» har vært foreslått.

- Iphone 5C har et nytt design. Vi har gjort den mer fargerik og moro, sa produktsjef Phil Schiller under presentasjonen.

 

Iphone 5C kommer i fem ulike farger - blå, grønn, rosa, gul og hvit. Dekslene er i helstøpt plast, og knappene på toppen og siden ser også ut til å være dekket av den samme plasten. Kabinettet forsterkes av en stålramme som også brukes som antenne.

Bakgrunnsfargen i det nye systemet IOS 7 kan for første gang byttes, så skjermen kan gjenspeile fargen på dekselet.

Det er også designet seks originale etuier til Iphone 5C. Disse har en perforert bakside så telefonens farge kommer gjennom.

Miljøvennlig
Iphone 5C er ifølge Apple verdens mest mijøvennlige smarttelefon, uten giftige materialer.

- Den er ikke bare fri for giftstoffer den er også Android-fri, sa Schiller under sin presentasjon.

Kameraet er på åtte megapiksler, prosessoren er Apples egen A6. Skjermen er på fire tommer. På mange måter er dette samme spesifikasjon som dagens Iphone 5 har, men forbedringer er gjort innen grafikk og strømforbruk. Frontkameraet er også oppgradert for å gi bedre kvalitet til videosamtaler, spesielt i dårlig lys. 4G er også inkludert.

Iphone 5C kommer i to utgaver, på henholdsvis 16 GB lagring til 99 dollar og 32 GB lagringsplass for 199 dollar. I USA vil de selges med to års binding til disse prisene. Originaldekslene koster 29 dollar i USA.

Iphone 5C kommer med det nye systemet IOS 7.

Iphone 5S
Iphone 5S har som ventet et mer eksklusivt uttrykk. Kabinettet er i helstøpt aluminium og en ny fargekombinasjon - champagne / gull - var mer enn bare et rykte. I tillegg får man den i sølv og «space grey» - romgrå.

Generelt ser designen ut til å være mer lik Iphone 4 og 4S igjen, med naturlig aluminiumsfarge på kantene. Ellers er den svært lik Iphone 5.

Under panseret har Iphone 5S fått en A7-prosessor med 64 bits arkitektur. Dette betyr at den kan kjøre langt flere samtidig oppgaver enn tdligere prosessorer. 64-bits arkitektur har faktisk bare vært vanlig på pc-markedet i noen få år.

- Alle Apples egne apper er allerede oppgradert til å støtte 64-biter. Overgangen blir enkel for utviklerne også, lover Schiller fra scenen.

Gamle apper vil også fungere ettersom 64-bits prosessorer er bakoverkompatible. Apple lover dobbel ytelse av dagens Iphone 5, både innen kjerneoppgaver og grafikk. Apple lover at Iphone 5S skal kunne kjøre samme grafikknivå som dagens spillkonsoller.

 

Egen bevegelsesbrikke
Apple introduserer også en ny brikke i Iphone 5S, som heter M7. «M» står for Motion og brikken er laget for å avlaste hovedprosessoren når de ulike bevegelsessensorene i telefonen er i bruk. Mange bruker treningsapper til Iphone, og nå bygger Apple inn flere avanserte muligheter for disse. For eksempel skal telefonen skjønne om du går eller løper.

Batteritiden for Iphone 5S oppgis til 250 timer standby, 10 timer taletid eller 10 timer videovisning.

Kamera
Iphone 5S har fått et oppgradert kamera. Viktigst for bildekvaliteten er nok at de har økt størrelsen på bildefangstbrikken. Et nytt objektiv med fem linser og en blender på f2.2 er også utviklet.

For å gjøre eksponeringene raskere måler telefonen hvitbalanse og lysmengde hele tiden mens kameraappen er åpen, ikke bare når man fokuserer. Apple gjør også som mange andre produsenter og lar telefonen ta mange bilder i stedet for ett. Mens andre lar deg velge det beste bilder, gjør Apple det for deg.

En ny blits, som har flere fargenyanser er bygget inn. Den analyserer fargene i motivet og velger en fagretone basert på disse. Bildestabilisering er også med.

Ulike moduser for sakte bevegelser og skyggeeffekter som på Nokia umia 925 er blitt med i appen.

Sikkerhet
Ifølge Apple er det alt for få brukere som tar seg bryet med å sette opp en sikkerhetskode på telefonene sine. Det er alt for mye bry å taste koden hver gang.

Derfor introduserer Apple TouchID, en fingeravtrykksleser som sitter i Hjem-knappen. Leseren kan lese av fingeravtrykk under det ytterste hudlaget og kan brukes i alle retninger. Nøyaktigheten er på 500 punkter per tomme.

Sensoren kan lagre flere fingre fra flere personer, om man ønsker det. Det er ikke nødvendig å dra fingeren over leseren, man bare trykker ned Home-knappen og så blir avtrykket lest.

 

I tillegg til å låse opp telefonen kan fingeravtrykk også brukes til å bekrefte passord i Appstore og Itunes. Senere sikkert også i andre apper.

Selve fingeravtrykket lagres inne i prosessoren, blir aldri sikkerhetskopiert og aldri sendt noe sted. Det skal gjøre prosessen svært sikker ettersom man ikke kan hacke seg til folks fingeravtrykk uten fysisk tilgang til prosessoren.

- Vi mener teknologi er på sitt beste når den bare forsvinner i bakgrunnen, sier Schiller om fingeravtrykksleseren.

Iphone 5S kommer i utgaver på 16 GB, 32 GB og 64 GB. Prisene i USA er henholdsvis 199 dollar, 299 dollar og 399 dollar med to års binding.

Man kan også legge ut 39 dollar for originale lær-deksler i seks ulike farger.

Iphone 5C kommer i butikkene i utvalgte land 20. september. Norge er ikke et av disse landene, men Apple lover oss at begge telefonene skal være tilgjengelige i løpet av desember.

Les også:
EU: Strid om mobilutgifter
I kveld kommer iPhone 5S
Svensk etterretning sladrer på nordmenn
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.