En enhjørning er blitt et begrep på et nytt teknologiselskap som oppnår en verdsettelse på over én milliard dollar, vel 8,25 milliarder norske kroner.

Det britiske investeringsbanken GP Bullhound publiserte denne uken en rapport på «bestanden» av enhjørninger i Europa pluss Israel.

Sverige har nå syv såkalte enhjørninger og Europas mest verdifulle enhjørning er Spotify, som er verdsatt til 70 milliarder kroner.

Norge har ingen. Men de neste årene vil det endre seg, tror norske investortopper.

Norsk enhjørning innen fem år

DN har spurt partnere i tre av Norges største venturekapital­selskaper om hvorvidt de tror Norge vil produsere en enhjørning de neste fem årene.

Venturekapitalselskaper er investeringsselskaper som investerer i nye teknologibedrifter med potensial for stor vekst.

Alle tre tror Norge snart vil få sin første enhjørning.

– Jeg er ikke så glad i dette enhjørningsbegrepet. Men ja, jeg tror Norge burde kunne produsere en enhjørning de neste fem årene. sier partner Tellef Thorleifsson i Northzone, som blant annet var en tidlig investor i Spotify.

– Vi må imidlertid forvente å få færre enhjørninger i Norge enn i for eksempel Sverige, sier Partner Erik Hagen (50) i Viking Venture.

Utsagnet begrunner han med at selskaper som retter seg direkte mot forbrukerne lettere kan oppnå høyere verdsettelser. I Norge jobber flere oppstarts­bedrifter derimot med tjenester og produkter som selges bedrifter imellom, sier Hagen.

Partner Bente Loe i Alliance Venture mener man allerede kan snakke om at Norge har enhjørningen hvis man utvider definisjonen noe, med selskaper som Rec og Bank Norwegian.

De tre får støtte i sine spådommer fra daglig leder Daniel Ras-Vidal (42) i Foreningen for innovasjonsselskaper i Norge (Fin) og Karen-Elisabeth Ohm Heskja (36), som jobber med oppstarts­bedrifter i DNB. «Ikke umulig», sier Heskja. Et kontant «ja», svarer Ras-Vidal.

Les mer om teknologiselskaper på DNgründer.

Peker på to kandidater

Hvilket selskap som er den heteste kandidaten er det delte meninger om.

Loe og Ohm vil ikke svare på hvem de mener ligger best an til å bli Norges første enhjørning.

– Ingen kommentar, fremtiden får vise, sier Loe.

– Det skjer mye spennende på startup-siden i Norge for tiden og [det er] vanskelig å trekke frem et enkelt selskap, sier Ohm.

Ras-Vidal og Thorleifsson faller derimot ned på samme kandidat:

– Gelato Group.

Gelato står bak en fornyelse av trykkeribransjen som i formen minner om det Uber har gjort i transportsektoren. Gelato eier ingen trykkerier, men kan ved hjelp av en skybasert løsning koble den som trenger trykking med trykkerier over hele verden.

I den siste kapitalinnhentingsrunden på 75 millioner kroner ble Gelato Group verdsatt til 1,5 milliarder kroner. Gründer Henrik Müller-Hansen (43) sitter fremdeles på 28 prosent av aksjene, – Vi satset hus og hjem .

Polight, som ledes av Øyvind Isaksen, har utviklet en ny type kameralinse. Foto: Thomas T. Kleiven
Polight, som ledes av Øyvind Isaksen, har utviklet en ny type kameralinse. Foto: Thomas T. Kleiven (Foto: Eivind Senneset)
Ny kameralinse

Erik Hagen i Viking Venture peker derimot på et selskap hans eget fond har investert i: Polight.

Selskapet har utviklet en helt ny type kameralinse, som kan trekke seg sammen og bøye seg – akkurat som det menneskelige øyet.

DN skrev tirsdag at Polight akkurat i disse dager Norsk kameralinse aper etter øyet – verdsatt til nær en halv milliard , som verd­setter selskapet til et sted mellom 400 og 500 millioner kroner før emisjonen.

Etter emisjonen vil selskapet verdsettes til over 600 millioner kroner.

Les også om:

Nye regler: Nå fraråder han norske studenter å studere medisin i Polen dnPlus (+)

Se hele listen: De sikre mastergradene dnPlus (+)

Professor til foreldre: Professor til foreldre: – Få poden ut av huset dnPlus (+)

- Anbefalt av DNtv:

Alpine helvetesuker
Se de norske alpinstjernene tynes for å bli best i verden
04:42
Publisert:

De beste taxfreekjøpene
Ut og reise i sommer? Her er de ti beste kjøpene på flyplassens taxfree.
05:26
Publisert:

 

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.