Mange hadde blinket ut 7. september som lanseringsdato for Iphone 5 – eller Iphone 4S – ingen vet helt hva det nye vidunderet skal hete. Nå har Apple lettet litt på sløret. ”Let’s talk about Iphone” står det på presseinvitasjonen til tirsdag 4. oktober. Ryktene svirrer om hva som vil komme, og ingen utenom Apple vet egentlig noe.

Likevel har mange av Apples kunder startet kjøpsprosessen, for svært lenge siden.

- Allerede da Iphone 4 kom var det noen som ville bli satt på liste for å kjøpe Iphone 5, forteller en salgssjef på Vestlandet.

De som ønsker seg nye Apple-produkter har ofte måttet vente litt på saligheten - og mange har sett venner få før dem, mens de står i kø.

Flere hundre i kø
Salgssjefen forteller at butikken hans ikke ville lage noen venteliste før produktet var lansert, men at de ivrigste kundene likevel ba dem om å ”ha dem i tankene” når Iphone 5 en gang kom.

Flere i bransjen som Dagensit.no snakker med ønsker ikke å stille med navn. Noen er usikre på hva de får lov til å snakke om, særlig når det gjelder leveringssituasjonen og Apple, og noen mener Apple ikke tillater ventelister før produktene er lansert.

På diverse nettfora blir det diskutert hvordan man får tak i Iphone 5.

- Jeg lurer på om det er best å forhåndsbestille, eller må jeg stå dager i kø? Iphone 4 ble jo utsolgt på 1-2-3 så tenkte jeg skulle være litt tidlig ute, skriver en person på Freak.no.

En butikk i Oslo-området forteller at de svært tidlig opplevde pågang fra kunder og valgte å opprette en venteliste.

- De første på listen satte seg opp i desember i fjor, forteller en selger, som påpeker at dette var før noen kunne vite hvordan telefonen så ut, hva den skal hete, hvordan den er eller når de kan leveres.

- Så folk vil kjøpe telefonen usett og blindt?

- Ja, egentlig, sier han og forteller at rundt 300 så langt har satt seg opp på listen.

En annen nettbutikk har lagt ut en venteliste for de som ønsker å kjøpe Iphone, 5 og forteller om bra pågang, men hvor mange som allerede står i kø er vanskelig å anslå.

Vet hva de får
At folk kjøper mobilen usett kan jo tyde på svært stor tillit til Apple, men kundene vet hva de får, mener Cedric Guttormsen, som er leder for mobilkjeden Nordialog.

- Hvor stor har forskjellene vært på tidligere modeller? De er litt bedre her og der, det er en oppgradert utgave og en helt ny dings. Er du glad i den gamle Iphonen så vil du ha den neste også, sier han.

Tilgangen på Iphone har ofte vært for liten etter lansering, og det bidrar nok til at mange vil sikre seg ved å sette seg opp på lister. Men ikke alle vil lage slike lister.

- Vi setter ikke opp lister på noe som foreløpig er et rykte, sier informasjonsdirektør Øyvind Vederhus i Netcom, vel å merke dagen før ryktet ble ganske konkret.

Les også: Apple:- La oss snakke om Iphone

Vederhus er spent på hva Apple skal vise frem på det varslede pressetreffet neste uke.

- Det er alltid spennende med Apple. De klarer å holde mystikken, denne gangen også, sier han.

Hemmeligheter til det siste
Guttormsen mener Apple har gått fra å være relativt enerådende med Iphone til å få mange verdige konkurrenter. Konkurrentene har også lært seg å bygge opp forventninger.

- Vi får mye forhåndsbestillinger på noen av mobilene som presenteres på mobilmessen i Barcelona. Der har HTC og Samsung blitt flinkere, og Nokia har fått mye forhåndsoppmerksomhet rundt N9, samt Sony Ericsson rundt Arc, sier han.

På ett punkt skiller Apple seg ut.

- Forskjellen er at de andre leverandørene er mer åpne om hva som kommer, mens Apple holder det hemmelig så lenge som mulig, sier han.

Neste onsdag er det på tide å lette på sløret igjen. Ingen blir overrasket når det kommer en Iphone, men kanskje kommer det to?

Les mer: Apple:- La oss snakke om Iphone

<b>Samsung vil stoppe iPhone 5</b>

<b>Amazon med ny utfordrer til iPad</b>

<b>Apple mister hemmelig Iphone – igjen</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.