I dag ble det klart at et fransk tilsynsorgan skal gå rettens vei mot Google. Dette kan bety utestengning, bøter og sanksjoner, og er den til nå mest aggressive sanksjonen mot selskapet fra et europeisk tilsynsbyrå noensinne, skriver Wall Street Journal.

Fikk tre måneder
Commission Nationale de l'Informatique et des Libertés, eller CNIL, skrev i en pressemelding på fredag at Google ikke hadde møtt de kravene tilsynet hadde stilt til endring av selskapets håndtering av personinformasjon.

Selskapet hadde ifølge CNIL fått en frist på tre måneder for å møte kravene, skriver Wall Street Journal.

Som svar på dette varslet tilsynet at de vil gå rettens vei. CNIL opplyser at dette vil ta flere måneder og ende i en høring der det blir klart hvor stor bot Google vil måtte betale. Sannsynligvis vil boten være på rundt 150 000 euro, eller rundt 1,2 millioner kroner.

«Vi følger europeiske personvernslover og er innstilt på å samarbeide med CNIL», skrev en talsmann for Google til Wall Street Journal i dag.

En av mange
CNIL er ikke det eneste tilsynet som den siste tiden har jaktet på Google. For øyeblikket er selskapet under etterforskning av tilsyn i fem europeiske land. I Tyskland, Italia, Nedeland, Spania og Storbritannia er det nå stor sannsynlighet for at Google vil måtte betale bøter, skriver Wall Street Journal.

I Spania ligger boten an til å havne på 1,5 millioner euro, og i Italia er det stor sannsynlighet for at eventuelle bøter sammenlagt vil havne på 1,2 millioner euro, eller litt over ti millioner kroner.

Det franske tilsynet ønsket blant annet at Google skulle oppgi hvor lenge de beholder forskjellige typer informasjon. Google på sin side mener at deres retningslinjer ikke er i brudd med fransk lov og melder derfor at de ikke er interessert i å gjøre endringer i sin praksis, skriver Wall Street Journal.

Ny lov
I løpet av oktober blir det også klart om det kommer en ny personvernlov i EU.

Den nye loven vil gi myndighetene mulighet til å gi bøter til IT-selskapene på to prosent av selskapene totale driftsresultat. Dersom Google hadde blitt dømt med denne straffen ville boten blitt på rundt 624 millioner dollar.

Les også:
NSA vet hvem vi kjenner
Google må i retten
Google blir mer forståelsesfull (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.