Tele2 må se seg om etter samarbeidspartnere etter at de forrige uke ble slått ut av en avgjørende auksjon om norske mobillisenser.

- Tele2 ligger i respirator, sier teleanalytiker John Strand, som anslår at Tele2s dekning vil falle fra 75 til 30-40 prosent av befolkningen som resultat av auksjonen.

Tele2 vil snart stå uten langtrekkende mobilfrekvenser, noe som setter fremtiden for deres milliardinvestering i Norge i fare, mener Strand.

Les om auksjonen: - Det er ganske brutalt

Denne milliardæren går tungt inn i mobil-Norge

Mulighetene er begrenset
Selskapet har fem muligheter, skriver Nordea i et notat. Fire av dem avhenger av selskapet som påførte dem nederlaget i auksjonen, nemlig giganten Access Industries, som fra før eier Ice.net i Norge.

Nordea mener Access kan være interessert i å lage et fellesnett med Tele2. Men utfallet kan også bli at Tele2 selger kundebasen og forlater Norge, eller de kan kjøpe frekvenser eller hele Access sitt norske datterselskap, Ice.net.

- Tele2 har flere muligheter, men de har også en ganske dårlig forhandlingsposisjon, påpeker Nordea.

Det eneste alternativet til Access er nemlig å leie nett hos Netcom eller Telenor, noe som vil bli dyrt på sikt, mener Nordea.

Milliardkamerater
Det er imidlertid ett forhold som kan tale til Tele2s fordel. Eierne deres Kinnevik er nemlig langt fra ukjente for eierne til Ice.net.

- Vi har saminvestering med dem i flere av våre e-handelsselskaper, bekrefter Torun Litzén, informasjonssjef i Kinnevik.

I sommer investerte de to selskapene hele 500 millioner dollar sammen, i Rocket Internet, et Berlin-basert selskap som utvikler og investerer i nettbaserte selskaper. Tele2s andel var på 67 millioner euro, opplyser Litzén.

Kinnevik og Access har flere ganger før investert sammen i dette miljøet, og begge er på eiersiden i nettmoteselskapet Lamoda, et selskap som hentet inn 130 millioner dollar i en emisjon i sommer.

Litzén vil imidlertid ikke kommentere om dette har noe å si for et eventuelt samarbeid i Norge.

- Om Tele2 snakker med dem får du diskutere med Tele2, sier hun.

- Access har alle essene
Telecom Revy skrev nylig at Access Industries har ansatt Ingvild Myhre, som tidligere har ledet både Telenor mobil og Network Norway. Hun har tung industriell erf#229, noe som kan tyde på at Access har større ambisjoner enn å bruke lisensene til å kjøpe seg inn hos Tele2.

Det er ikke noen lettvektere Tele2 har fått i fanget, og Access sitter med alle essene i det spillet som nå kan komme, mener John Strand.

- Jeg kjenner de som står bak Ice. De er seriøse forretningsmenn som vet hvordan man bygger butikk, og de har masse penger. Hvis jeg var Tele2 vil jeg ikke se Access som en motstander ,men som den perfekte partner, sier han.

Milliardtap
Tele2s børsverdi falt med 3,5 prosent den dagen auksjonsnederlaget ble kjent. Det tilsvarer et verditap på drøyt 1 milliard svenske kroner, noe Nordea mener er omtrent riktig, blant annet fordi Tele2 fremdeles har utveier.

Strand mener alternativet til en avtale for Tele2 er forferdelig. Selskapet har investert et milliardbeløp i nett, og det finnes ikke noe bruktmarked for mobilnett, påpeker han. Utgiftene kan dessuten fortsette å løpe, fordi selskapet har leid plass til sine basestasjoner for flere år.

Tele2 mister de lave frekvensene de hittil har hatt 1. oktober 2014, og sitter da bare igjen med kortrekkende 3G-frekvenser.

- Går det an å drive et mobilnett med bare disse frekvensene?

- Nei , glem det. Jo større og mer kuppert et land er , jo viktigere er det å ha mange frekvenser, så man kan bruke de som passer best, sier Strand, som mener det til og med vil bli vanskelig å dekke hele Oslo på en god måte.

- Tele2 ser på flere muligheter fremover, blant annet å kjøpe ledige frekvenser i 1800-båndet, og vi har god erf#229 med partnerskap, Henning Lunde, kommunikasjonsdirektør i Tele2.

Les også: Satset 1,8 milliarder i blinde

Alt klart for superfart på mobilen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.