I dag gikk endelig startskuddet for raskere mobilt bredbånd i store deler av Norge. Mobilselskapene har ventet på denne dagen i fire lange år - og har bygget nett som har ligget dødt i påvente av de nødvendige tillatelsene.

- Jeg tror ikke det har gått opp for folk ennå hvor ekstremt det blir, sier August Baumann, administrerende direktør i Netcom, om det løpet som nå for alvor er i gang.

I DNs test fra tidligere i år scoret Netcom best i Oslo, der tre av fire 4G-målinger var over 10 Mbit/s. Dette er skikkelig raskt bredbånd, og nå vil stadig større deler av landet nyte godt av dette.

Les også: Slik får du den råeste mobil-farten

33 prosent får fartsrykk, over natten
Fredag ble det nemlig klart at Telenor, Netcom og Telco Data er vinnerne av nye frekvenspakker, som gjør det mulig å bygge raskt mobilt bredbånd med svært god rekkevidde. Det har tatt fire år å få auksjonen på plass, men nå er ventetiden over for mange av kundene. Teleoperatørene har allerede klargjort deler av sine nett for denne utviklingen, og i Netcoms tilfelle vil rundt 33 prosent flere av kundene få 4G - over natten.

- 4G-dekningen kan økes fra rundt 50 prosent til 65 prosent med en gang, sier Baumann.

Les også: Seier til Netcom og Telenor

Det nye nettet kan skrus på når lisensene deles ut, tidlig på nyåret. Og det stopper ikke der.

- Vi er nok ganske raskt over 80 prosent 4G-dekning der folk bor, og lisensen vår kommer med et krav om 98 prosents dekning innen fem år, sier Baumann.



98 prosent skal med
Også Telenor er klare for å skru på mer 4G med en gang de mottar de nye frekvensene.

- Det vil skje svært mye i første kvartal og frem til sommeren, sier Bjørn Amundsen, dekningsdirektør i Telenor Norge.

Han er strålende fornøyd med auksjonen og forteller at Telenor i dag dekker 52 prosent av husstandene med 4G. Dette skal nå opp i 90 prosent i løpet av 2015 og 2016.

Lisensen Netcom har kjøpt kommer med et krav om 98 prosent dekning med minimum 2 Mbit/s hastighet innen fem år. Telenor vil ikke være noe dårligere.

- Vi vil bygge ut som vi hadde slike forpliktelser, for vi skal holde på dekningsfordelen vår, sier Amundsen.

Baumann er imidlertid uenig i at Telenor er noe bedre enn dem på dekning, og begge selskapene varsler at de på eget initiativ vil øke hastighetene mer enn det som kreves fra myndighetene.

- Vi vil etterstebe raskest mulig nett over alt og vil ikke lene oss på kravet om minst 2 Mbit/s, sier kommunikasjonsdirektør i Netcom, Øyvind Vederhus.

Bildene viser hvordan Netcom våren 2013 beregnet 4G-dekningen - før (t.v.) og etter (t.h.) de nye frekvensene kommer på plass. Disse frekvensene kan gi lynraskt nett langt utover byene og langt til sjøs. Økningen ventes å bli kraftig med en gang, og fortsette i høyt tempo de neste årene, til 98 prosent er dekket om fem år.
Bildene viser hvordan Netcom våren 2013 beregnet 4G-dekningen - før (t.v.) og etter (t.h.) de nye frekvensene kommer på plass. Disse frekvensene kan gi lynraskt nett langt utover byene og langt til sjøs. Økningen ventes å bli kraftig med en gang, og fortsette i høyt tempo de neste årene, til 98 prosent er dekket om fem år.

En ut, en inn?
For én aktør har auksjonen blitt en skikkelig nedtur. Tele2 vant ingen lisenser. Administrerende direktør Arild Hustad sier til DN.no at kundene ikke vil merke dette, fordi selskapet leier seg inn hos Telenor og Netcom. Men Tele2 må trolig leie mye mer plass i konkurrentenes nett enn de hadde planlagt. Det kan bli dyrt.

Den andre usikkerheten er hva som skjer med lisensene som ble kjøpt av Telco Data. Eierskapet til dette selskapet var først ukjent, men DNs undersøkelser viser at det er Access Industries og milliardæren Leonard Blavatnik som står bak. De eier også Ice.net, som har et eget nett for mobilt bredbånd. Selskapet har vært svært lite meddelende så langt, men har varslet at de vil legge frem sine planer på nyåret. Lisensene de har kjøpt gjør det mulig å tenke langt mer offensivt enn dagens satsing.

Les også: Denne milliardæren går tungt inn i mobil-Norge

- Det er ganske brutalt (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.