Ut av T-banevognen kommer flere av toppsjefene i de norske mobilselskapene Telenor, TeliaSonera og Tele2. Gjennom et spleiselag bygger de tre operatørene sammen høyhastighetsmobilnettet 4G inne i T-banetunnelene. Grorudbanen er pilotprosjektet.

- Da vi satt i vognen på Vestli T-banestasjon målte jeg en hastighet på 70 megabit for både Telenor og TeliaSonera, sier dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor.

Toppsjefen hos Telenors norske hovedkonkurrent, August Baumann i TeliaSonera - som eier Netcom og Chess - påpeker at datahastigheten i vognen var meget stor.

- Fem ganger mer enn det jeg har hjemme, sier Baumann.

I samarbeid med Oslo kommune og Sporveien bygger de tre operatørene et mobilnett i T-banetunellene som gjør at passasjerene får rask mobilsurfing..

- Tilsammen vil selskapene investere 90 millioner kroner i -Tbanetunnelene, sier Amundsen.

Det legges 46 kilometer kabel – strålecoax – i tunnelene. Kabelen fungerer også som sender.

Må bytte stamnett
Men i Sør-Korea byggs det nå et mobilnettsystem som gjør at hastigheten på Grorudbanen blir ansett som tregt og med dårlig kapasitet.

Tre mobiloperatører skal investere 1,5 milliarder dollar (9,1 milliarder kroner) det kommende mobilnettsystemet 5G som skal gi mobilbrukerne TV-kvalitet med såkalt ultra-HD og 3D.

For å kunne kalle et mobilnett for 5G må man kunne tilby inntil 10 gigabit per sekund hastighet ut til brukerne. Dette er hele 100 ganger raskere enn den kapasiteten mange bedrifter har totalt til alle ansatte i dag.

Det betyr at man må gjøre endringer helt inn i nettenes ryggrad.

- I dag er det vanlig at man har radiosamband mellom basestasjoner i et mobilnett. I et 5G-nett er man helt avhengig av fiberoptiske kabler ut til hver enkelt basestasjon i nettet, sier forsker ved NTNUs institutt for telematikk, Thomas Jelle.

I et land som Norge, hvor befolkningen er langt mer spredt en i for eksempel Sør-Korea, blir det veldig kostbart for operatørene.

- Man må også ha rikelig med frekvenser tilgjengelig for å støtte slike kapasiteter. Det må gjøres et omfattende regulatorisk arbeid for å finne frekvenser som både kan tilby høy hastighet og lang nok rekkevidde, sier Jelle.

Til sist må man også ta i betraktning at dette skal fungere i moderne kontorbygg. Disse er veldig ofte svært godt skjermet mot stråling – på godt og vondt.

- Operatørene må også ta kostnaden med å bygge innendørs dekning, noe får en vesentlig innvirkning på kostnadssiden, sier Jelle.

Forskeren er ikke overrasket over at først land ut er Sør-Korea.

- Det er helt som forventet at koreanerne er først ute. Seoul har vært laboratorium for mobilteknologi lenge. Den høye befolkningstettheten kombinert med god infrastruktur gjør det raskt og rimelig å prøve nye teknologier her, sier Jelle.

”Utrolig mye fiber”
Administrerende direktør Berit Svendsen i Telenor Norge legger ikke skjul på at det neste mobilsystemet 5G blir enda raskere og med enda bedre kapasitet.

- Er det nok fiber til det ?

- Det må bygges ut utrolig mye fiber. Med fiber kan man kjøre lyset på forksjellige bølgelengder. Det er nesten ubegrenset kapasitet man kan få på fiber, sier Svendsen.

Selv er hun ikke overrasket at det planlegges et nytt mobilnett samtidig som de norske mobiloperatørene ruller ut den raskeste mobilnettstandarden 4G.

- Det kommer jo et ny mobilsystem-generasjon hver tiende år. Vi lanserte 4G i 2012. Da er det naturlig at 5G kommer rundt 2020, sier Svendsen.

TeliaSonera har forpliktet seg skal tilby 4G til 98 prosent av befolkningen i 2019-

- Da har dere kanskje allerede begynt å investere i 5G?

- Det kan godt hende, sier Baumann.

Svendsen mener at mer og mer datatrafikk vil gå over mobilnettet.

- Vi spår en trafikkøkning av databruken på ti ganger frem mot 2017. Nordmenn får jo aldri nok , sier Svendsen.

TeliaSonera-sjefen viser til sitt eget forbruk.

- Jeg ser at jeg har brukt 2,2 gigabyte fra 17. til 24. januar, sier Baumann.

- Å, så du begynner å bli en nerd?

- Det var ikke hyggelig sagt, sier Baumann og ler.

- Jeg ser at jeg brukt en gigabyte bare på NRK i denne tidsperioden.

- Men det er jo ikke så mye. Ikke mer enn to timers bruk det, sier Telenors dekningsdirektør Bjørn Amundsen.

- Hvilken frekvens vil 5G kreve?

-5G er en kombinasjon av teknologier. Litt tidlig å si, sier Svendsen

- Vi må først bli ferdig med 4G, sier Baumann.

- Ja. I dag har 50 prosent av befolkningen i Norge 4G dekning. Arealet 4G dekker er det ingen som skryter av i dag. La oss prøve å mobilt bredbånd ut i distriktene på en ordentlig måte. Så kan vi diskutere 5G, sier Amundsen.



LES OGSÅ:

- Nei, nei, nei. Norske boliger er det siste jeg ville investert i!

Hun tjener 80 mill. og er sjef for 278.000 ansatte

- Når vi forteller at det er ti havner i Oslofjorden, ler utlendingene av oss (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.