Forrige fredag var dommens dag i det norske mobilmarkedet. Tre vinnere skulle utropes, og mange hadde nok satt penger på at det ble Telenor, Netcom og Tele2. De fikk rett på to av tre.

Tele2 bød for lite, noe som satte i gang et kursras på Stockholmsbørsen.

- Ord blir fattige når landets tredje største mobiloperatør bommer slik som nå. Det kan ikke være greit, sier teleanalytiker Tore Aarønæs.

Les om overraskelsen slo ut Tele2: Denne milliardæren går tungt inn i mobil-Norge

Vanskelige auksjoner
Dette kan vise seg å bli den dyreste bommerten Tele2 har gått på i en norsk mobilauksjon, men det er slett ikke den første, og kanskje ikke den groveste.

I 2001 skulle de første 3G-lisensene deles ut, og bransjen forventet lynrask vekst. I Norge valgte man å gi lisensene til dem som lovet mest utbygging. Soleklart på toppen tronet Tele2, som lovet å gi 3G til 99 prosent av folket innen åtte år.

Et drøyt år senere var telebransjen i krise, og det viste seg at Tele2 hadde bommet med hver eneste av de 99 prosentene. Selskapet leverte tilbake lisensen uten å ha servert 3G til en eneste nordmann.

Regningen ble på rundt 250 millioner kroner i lisensavgifter.

Henrik Ringmar var Norges-sjef i Tele2 før Markus Täkte og var dypt involvert i 3G-arbeidet, som på den tiden gikk under det klingende navnet "UMTS", derav merket.
Henrik Ringmar var Norges-sjef i Tele2 før Markus Täkte og var dypt involvert i 3G-arbeidet, som på den tiden gikk under det klingende navnet "UMTS", derav merket. (Foto: Øyvind Finstad)

Nytt 3G-forsøk
Neste gang selskapet skulle forsøke seg på 3G var i 2007, i samarbeid med Network Norway, som de senere kjøpte opp. Denne gangen var det en lukket auksjon, med kun én runde. Fire aktører hadde meldt sin interesse, og det er derfor ikke så rart at Tele2 og deres partnere la 47 millioner kroner på bordet i sitt bud.

Dette var det vinnende budet, men gleden over å ha vunnet ble nok likevel noe dempet da det viste seg at ingen andre hadde lagt inn bud – det hadde holdt med én krone. Selskapet kan dermed sies å ha bommet med 46.999.999 kroner, som utgjør 4,69 milliarder prosent mer enn minste vinnende bud.

Les også: Bød 46.999.999 kroner for mye

Videre til 4G
Denne uken ble det altså bom igjen, men denne gangen var ikke budet for høyt. Tele2 vil ikke fortelle hvor mye de bød, men det må ha vært mindre enn Telenor, som sikret seg alle frekvensene de ønsket seg med et bud på 453 millioner kroner.

Tele2s uttalelser før auksjonen viser at de regnet den som svært viktig for å styrke sin posisjon i telemarkedet. De hadde håpet å øke sin andel langtrekkende frekvenser betydelig, men endte opp med å tape den ene langtrekkende lisensen de har hatt hittil.

Etter flere års utbygging kan dermed dekningen deres falle igjen til neste år, fra dagens 75 prosent av befolknignen.

- Det er vanskelig å si hvor mye det betyr, men vi må nok leie mer plass enn planlagt, sier pressekoordinator Henning Lunde.

Teleanalytiker Aarønæs er mer pessimistisk.

- Tele2 kommer inn i vindstille, mens de andre har seilvind, sier han.

Flere har bommet
Tele2 er vel å merke ikke alene om å ha slitt med mobilauksjoner. I mange tilfeller er disse gjennomført med bare én hemmelig budrunde, og det gir risiko. For eksempel sto selveste Telia uten 3G-lisens i hjemlandet i 2000. De ble reddet av nettopp Tele2, som tilbød dem samarbeid. En liknende avtale kan tenkes å komme på plass etter den ferske auksjonen, hvis auksjonsvinner Ice sine eiere vil spille på lag med Tele2.

Tele2 er heller ikke alene om å ha lovet for mye. Mobilselskapet 3 la igjen mange millioner kroner i Norge, etter å ha sittet på en 3G-lisens de aldri brukte. Broadband Mobile gikk dessuten konkurs etter å ha kjøpt lisenser i 2001.

Flere er skeptiske til lukkede auksjoner, les også: Satset 1,8 milliarder i blinde

Les også: Denne milliardæren går tungt inn i mobil-Norge

- Det er ganske brutalt (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.