De er unge, selvlærte og de gjør suksess i kjølvannet av Apples telefonsuksess Iphone.

De begynte med en god idé. Nå har både Knut Ørland (17), Simen Øian Gjermundsen (25) og Erik Storli (20) solgt titusener av små nedlastbare tilleggsprogrammer - såkalte applikasjoner eller apper - til Iphonebrukere verden over, og tjener gode penger, skriver Dagens Næringsliv.

Apps er en forkortelse for applikasjonsprogramvare, som er mindre programmer som kan installeres på mobiltelefoner og andre datasystemer. Apples Iphone er det mest kjente systemet.

- Må ha drivkraften
Simen Øian Gjermundsen har for øyeblikket 23 apper i App Store. I desember tjente han mellom 600 og 6000 kroner daglig. Tilsammen har programmene hans blitt lastet ned over 100.000 ganger.

- Går man inn i dette med et ønske om å tjene penger, tror jeg ikke man får det til. Man må ha drivkraften og interessen selv, sier han til Dagens Næringsliv.

Gjermundsens hovedlansering for Iphone er «Norske Kalendere», som også har gjort suksess i Danmark under navnet «Danske Kalendere». Applikasjonen er nå på vei til ti andre land. Gjermundsen har også en serie med applikasjoner for fans av engelske fotballag.

På gutterommet
Knut Ørland bor hjemme på gutterommet på Sandnes, men er allerede en veteranprodusent og selger seks apper i Apples nettbutikk App Store.

Bestselgeren er Tv-guiden, et interaktivt program som har solgt i flere titusener eksemplarer til 11 kroner stykket. Ørland har også laget en app som slår opp bilnummer, en som følger flyruter og en med nettradio. Ørland begynte med programmering på egen hånd som tiåring. I 2009 viste ligningen over 200.000 kroner i inntekter fra salg av Iphone-programmer.

- Jeg vet ikke om jeg kan leve av det i fremtiden, men det er jo en grei lønn. Inntektene varierer ekstremt fra måned til måned, og jeg kan aldri være sikker på hvor mye jeg selger, sier han til DN.

100.000 kroner i måneden
DN har tidligere skrevet om Erik Storli som jobber på Rema i Bodø til daglig, men har tjent mange ganger butikkinntekten på sin app Illumination, et program som gjør en Iphone om til en lommelykt. Så langt har 650.000 lastet ned lommelyktappen, de fleste i USA.

I begynnelsen tjente han 10.000 kroner dagen på reklameinntektene fra appen.

- Det tok jo ganske av på det beste, men det har nå stabilisert seg, og det er lettere å vite hva jeg har i inntekter hver måned. Det ligger på rundt 100.000 kroner i måneden, men jeg vet at det vil gå ned, sakte, men sikkert, sier Storli til Dagens Næringsliv.

Les også: Tjente en årslønn på tre uker

Apps! Der tjente han 10.000 til!



- Apps-salget vil eksplodere

Dårlig app-etitt

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.