Under CES-messen i Las Vegas denne uken har det blir avduket en rekke såkalte 4G-telefoner. 4G skal signalisere at de støtter svært høye datahastigheter når man surfer på mobilen eller bruker mobilen som modem for en pc eller et nettbrett.

Allerede før messen startet meldte både Nokia og Sony at de hadde 4G-telefoner eksklusivt for det amerikanske markedet. Nokia Lumia 900 og Sony Xperia Ion er begge smarttelefoner som støtter neste generasjon mobilt bredbånd, LTE (som feilaktig kalles 4G av operatørene). Operatøren AT&T meldte at begge disse og tre andre telefoner, deriblant en oppgradert utgave av Samsung Galaxy Note, kun kommer til å bli solgt med deres abonnementer i USA. Resten av verden må vente.

Andre amerikanske operatører, som Sprint og Verizon, har også sagt under CES at de begynner å selge LTE-telefoner i 2012. Totalt har det blitt lansert et titalls LTE-telefoner og nettbrett for det amerikanske markedet under CES. Så langt har ingen telefonprodusenter sagt når disse telefonene eventuelt skal selges i Europa.

For mange er dette overraskende, ettersom USA historisk sett har ligget etter Asia og Europa når det gjelder å ta i bruk ny infrastruktur og nye mobilteknologier.

Bred tolkning
Bruken av begrepet «4G» tolkes ulikt avhengig av hvem man snakker med. Mobiloperatørene har vært tidlig ute med å ta i bruk begrepet om sine mobile bredbåndsnett. I Norden kaller TeliaSonera sitt LTE-nett for 4G selv om LTE er en teknologi som benytter 3G-nett.

I USA har AT&T tatt i bruk den samme tolkningen, men de bruker også 4G-betegnelsen på mobiltelefoner som egentlig er 3G-telefoner. På AT&Ts hjemmesider kan man lese at «ved hjelp av en oppgradering av vårt 3G-nett kan man nå surfe med 4G-hastigheter mange steder». Det er her snakk om teknologien HSPA+, som ligger ett hakk under LTE igjen på utviklingsskalaen.

Les mer om HSPA+ i Telenors nett her: Lover Europas raskeste mobilnett

Som en videreføring av denne definisjonen av 4G som en hastighet og ikke en teknologi merker AT&T alle telefoner i sitt sortiment som har et datakapasitet over 7,2 mbits per sekund som 4G-telefoner. For eksempel er både Iphone 4S og Samsung Galaxy S II 4G-telefoner i AT&Ts øyne.

Les også:
Verdens tynneste smarttelefon
App-feberen raser i bilbransjen
Si «hei» til din nye tv
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.