Ingvild Myhre var som sjef for Telenor Mobil lenge Norges mobildronning. Men i 2004 mistet hun makt i en omorganisering, og sa opp jobben.

Hun kunne gjerne ha sagt "I'll be back" idet hun gikk ut døra.

I dag ble det kjent at hun skaffer seg 270.000 nye kunder i sitt nett, gjennom avtaler med Banetele og Hafslunds One Call. Nettet hun åpnet tidligere i år har avtaler som vil gi det nesten en million kunder. Det har skjedd rekordraskt, og det gjør vondt – for Telenor og Netcom.

- For 18 måneder siden var dette både vårt ønske, vår drøm og vår strategi. Det er klart vi er fornøyde i dag, sier Ingvild Myhre til Dagensit.no.

Les også: Ventelo-mobil til Network Norway

De store mot røkla
Myhre kom tilbake til mobilbransjen som sjef for utfordreren Network Norway. Hun jobbet lenge relativt anonymt, men den siste tiden har selskapet sikret seg den ene samarbeidsavtalen og fusjonen etter den andre. Ingvild Myhres selskap har blitt kraftsenteret og katalysatoren som samler alt utenfor Telenor og Netcom.

- Det koker ned til at det blir røkla mot Telenor og Netcom, og de fleste som flytter seg går bort fra Telenor og Netcom, sier teleanalytiker Tore Aarønæs.

Nesten en million
Network Norway sa tidlig at de trengte 400.000 kunder i sitt nett, og at de ville klare det gjennom partneravtaler. Nå er de oppe i 450.000 kunder, etter avtaler, oppkjøp og fusjoner med Lyse, Telipol, Lebara, One Call og Ventelo. Samtidig har de inngått en avtale med Tele2 om å dele nettet og utbyggingskostnadene. Dermed har deres felles nett snart 850.000 kunder. I tillegg vokser flere av selskapene i konstellasjonen raskt, så en million kunder er ikke så langt unna.

Ikke alle disse kundene er Network Norways egne, men de gir mulighet for en bærekreftig utbygging for et ganske stort mobilnett. Eierne Orkla og Hafslund har da også garantert for 500 millioner nye blanke kroner i forbindlelse med de siste avtalene. Det blir det mye nettverk av.

- Vi har nå volum som forsvarer en kraftig nettutbygging, sier Myhre.

Har vært god
I tillegg til kundeavtaler har selskapet nylig sikret seg den fjerde lisensen på 3g-mobilnett. Dermed kan de også tilby mobilt bredbånd.

- Ingvild Myhre har vært god i sitt spill og sin strategi. Nå gjenstår det bare å gjennomføre, sier Aarønæs.

Les også: Bød 46.999.999 kroner for mye

<b>- Vi bygger nytt 3g-nett</b>

Myhre har nå kraftige investorer i ryggen. Hafslund har sikret seg 18 prosent gjennom One Call-transaksjonen, Bredbåndsalliansen 34 prosent gjennom Ventelo, og Orkla og Møller-gruppen var storaksjonærer fra før.

Telenor og Netcom taper
Aarønæs påpeker også at det er viktig å få med Bredbåndsalliansen og Banetele. For transportkapasitet ut til mobilmastene er en stor kostnad for mobilnettene, og Banetele er storleverandør av transportkapasitet.

Til sammen fremstår dette som en stadig mer reell trussel for Telenor og Netcom.

- De ser nå at det de fryktet skjer. Network Norway eser som en bolledeig og den totale tele-kaka vokser ikke noe særlig, sier Aarønæs.

Han tror telenor og Netcoms marginer vil bli dårligere fremover, for Network Norway-sfæren soper til seg kunder og trafikk, og prisene kommer til å falle som følge av økt konkurranse.

- Det er jeg helt sikker på, sier Aarønæs.

Telenor og Netcom har hatt svært gode marginer i det norske mobilmarkedet. Det skaper en mulighet for Network Norway. De kan underby sine konkurrenter og fremdeles ha mulighet til å tjene penger.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.