Den eneste telefonen som på noe tidspunkt har solgt mer enn Iphone i Norge er Samsung Galaxy S II. Det siste året har Samsung seilt opp som den største konkurrenten til Apple innen smarttelefoner både i Norge og resten av verden. Forventningene er derfor skyhøye når Samsung Galaxy S III nå er på vei ut i butikkene.

Se video fra lanseringen i England her.

Design
Samsung har aldri hatt sansen for å putte eksklusive materialer inn i sine telefoner. Og de gjør intet unntak for Galaxy S3. Telefonen er pen å se på med fine linjer, men det glatte bakdekselet er for tynt og billig og strengt tatt fungerer det best som en måler for hvor mye fett du har på fingrene.

Se video: Slik er Galaxy S3På den andre siden, bokstavelig talt, har Samsung alltid lagt stor vekt på gode skjermer. På Galaxy S3 er det snakk om en 4,8 tommer Super Amoled skjerm beskyttet av et herdet Gorilla Glass. Skjermen har en fantastisk skarphet og fargemetning, mer er det ikke å si om dette. Selv om skjermen er stor føles ikke telefonen spesielt diger. Men lysstyrken er ikke så imponerende. Dessverre er telefonen tilnærmet ubrukelig i direkte sollys.

Samsung har plassert sideknappene litt ned på telefonen så de skal være mulig å nå med én hånd for de fleste.

 

Sensorer
Det som først og fremst er med å gjøre Galaxy S3 unik er alle de sensorbaserte funksjonene som er lagt inn. Det er mange kjente funksjoner her, som at man kan snu telefonen med skjermen ned for å stilne et anrop. Men i tillegg er det mange nye funksjoner. Man kan slå en finger to ganger på toppen av telefonen for å komme til toppen av en liste, og om man står i en e-post eller sms trenger man bare løfte telefonen til øret for å ringe den aktuelle kontakten. Man kan også legge hånden på telefonen for å dempe musikk eller radio, dersom man for eksempel skal høre etter noe.

Video: Se demonstrasjon av sensorene herSmartvarsel er en funksjon som gjør at telefonen rister lett når du plukker den opp og et nytt varsel har oppstått. Man kan også dra hele hånden over skjermen, litt som en vindusvisker, for å ta et skjermbilde.

Alle disse sensorene gjør det kanskje litt kulere og enklere å bruke telefonen, men dessverre er det ikke helt stabilt. Jeg har opplevd at telefonen ringer feil person når jeg løfter den til øret, for eksempel.

 

S Voice
Samsung har også lagt inn en egen stemmestyrt assistent, lik Siri på Iphone. Den heter S Voice, og burde ikke vært lansert.

S Voice hører ganske dårlig, og klarer sjelden å isolere stemmen din i et kontorlandskap eller i en bil som ikke er helt stille. I tillegg er det slett ikke alltid den skjønner hva du vil, hvor du vil, eller hvem du vil noe.

Foreløpig er Siri helt klar mye bedre.

En stilig ting med S Voice er at den kan ligge og slumre hele tiden mens telefonen er på. Ved å bruke et kodeord, «Hi Galaxy» er standard, kan du starte S Voice uten å røre telefonen. Kodeordet kan endres til å passe din personlighet, noe som gjør det litt mindre kleint for oss som snakker norsk til daglig.

 

Brukeropplevelse
Samsung Galaxy S3 er en svært kraftig telefon, og det er aldri noe problem med responsen til trykkskjermen. Det er også svært lite venting på apps og standardfunksjoner. Alle standardfunksjoner som kalender og e-post fungerer mer enn tilfredsstillende.

Den største ulempen med brukeropplevelsen er at programvaren ikke alltid er helt stabil. Det er en del problemer med å skifte mellom trådløst nettverk og mobilt bredbånd, for eksempel. Når man beveger seg mellom ulike soner kan man bli uten internett en god stund før telefonen får tenkt seg om.

Det er også en del apper som ikke fungerer helt. Dette er spesielt musikkspillere som Spotify og Wimp. Disse har en tendens til å slutte å spille eller slå seg helt av spontant.

Forhåpentlig vil en utbedring av nettfunksjonaliteten rette på dette.

Konklusjon
Samsung Galaxy S3 er en skikkelig kraftpakke av en telefon, med litt større skjerm enn konkurrentene. Den kommer unektelig til å bli populær, men etter min mening fortjener den ikke toppkarakter. Det er for mye som ikke fungerer helt som det skal til det. Forhåpentlig vil Samsung være kjappe med å lage oppdateringer som retter de feilene som er der i dag.

Følg med på DN.no og Dagensit.no i helgen for en duell mellom Galaxy S3 og rival HTC One X, hor vi tar for oss blant annet multimedia i større detalj.

Følg vår mobiltester på Twitter:

Her er produsentens offisielle produktside.

Se også disse testene: