- oppdatert artikkel onsdag kl. 19.30.

Minst 41 mennesker mistet livet i angrepet mot flyplassen Atatürk i Istanbul. Minst 13 av disse var utlendinger, blant dem flere saudiarabere, en kineser, tunisier og ukrainer.

I tillegg er tallet på sårede steget til 239 etter det som skal ha vært tre selvmordsbomber på Tyrkias største flyplass tirsdag kveld.

Utenriksdepartementet har ingen indikasjoner på at nordmenn er blant de drepte eller sårede, opplyser pressevakt Kristin Enstad i UD til NTB onsdag kveld.

Åpnet for trafikk igjen

Allerede noen timer etter selvmordsangrepet tirsdag kveld var trafikken ved en av verdens travleste flyplasser i gang igjen.

– Flyplassen vår har vært åpen for ankomst og avreiser siden klokken 02.20, sa Tyrkias statsminister Binali Yildirim onsdag formiddag.

Det var store forsinkelser og mange kanselleringer onsdag morgen.

Flyplassen ble stengt sent tirsdag kveld og USA stoppet alle flygninger til og fra Tyrkia i flere timer.

Ankommende passasjerer måtte onsdag balansere forbi raserte områder av flyplassen, mens arbeidere på stillaser hamret løs på veggene, og renholdsarbeidere feide opp glasskår.

Tyrkiske myndigheter er svært opptatt av at flyplassen snarest mulig skal være tilbake i normal drift. Men onsdag var fortsatt mange flygninger forsinket eller kansellert.

To eksplosjoner

Myndighetene mener tre IS-tilknyttede personer sto bak terrorangrepet i den tyrkiske storbyen.

Onsdag ettermiddag norsk tid opplyste Istanbuls guvernør Vasip Şahin at 41 personer er bekreftet drept i angrepet. Ifølge Şahin er 239 mennesker såret etter angrepet. Flere av dem skal ha alvorlige skader.

Tyrkiske myndigheter bekreftet tirsdag kveld at det var to eksplosjoner ved Atatürk, Tyrkias største flyplass. Istanbul-guvernør Vasip Sahin og Tyrkias statsminister Binali Yildirim har senere fastslått at tre selvmordsbombere sto bak angrepene.

Peker på IS

Både statsministeren og andre tjenestemenn sa få timer etter angrepet at de mistenker at ekstremistgruppen IS sto bak. Det begrunner Yildirim blant annet med at utenlandske borgere er drept, skriver Ritzau.

– Alle foreløpige spor tyder på at IS sto bak angrepet mot flyplassen, sier en annen tyrkisk regjeringspolitiker til AP.

Ingen av gjerningspersonene, som alle skal ha sprengt seg selv, er så langt identifisert.

Les mer: Tyrkiske myndigheter mistenker at IS står bak terrorangrepet

Politimenn drept

Ifølge justisminister Bozdag skjøt en av angriperne først med et kalasjnikov-gevær ved inngangen til den internasjonale terminalen ved flyplassen. Ifølge Reuters skjøt politiet mot angriperne i et forsøk på å stoppe dem før de nådde en av sikkerhetskontrollene på flyplassen, men gjerningspersonene sprengte seg selv.

To politimenn mistet livet i angrepet, skriver det tyrkiske nyhetsbyrået Dogan. Det skal også være flere politifolk blant de sårede.

Atatürk-flyplassen er regnet som en av verdens best bevoktede flyplasser. Sikkerheten er i høysetet etter de siste ukene og månedenes uroligheter i Istanbul og andre tyrkiske byer. Elleve personer ble drept da en bombe eksploderte nær universitetsområdet i Istanbul 7. juni.

Ravet rundt

Det oppsto tendenser til panikk da hundrevis av passasjerer evakuerte terminalbygningen etter eksplosjonene. Turistene Paul og Susie Roos fra Sør-Afrika var på vei opp rulletrappen til avgangshallen da de hørte de første smellene.

– Vi så en mann som ravet rundt med et våpen i hånden. Han var kledd i svart, forteller Paul Roos.

Ambulanser og politibiler kom raskt til flyplassen, og øyenvitner forteller til CNN Turk at også taxier som sto utenfor flyplassen, gikk i gang med å frakte et stort antall mennesker til sykehus.

Fordømmer

Både statsminister Erna Solberg og utenriksminister Børge Brende fordømmer angrepet på flyplassen.

– Jeg fordømmer terrorangrepet i Istanbul. Mine tanker går til de som har mistet livet, de sårede, og deres kjære, skriver statsministeren på Twitter.

– Fordømmer det grufulle terrorangrepet på flyplassen Atatürk på det sterkeste, skriver utenriksministeren på Twitter.

Det var natt til onsdag ikke kommet rapporter om at nordmenn var direkte involvert i angrepet. Et Turkish Airlines-fly fra Oslo landet på Atatürk klokken 22.37, over en time etter eksplosjonene. Passasjerene ble sittende lenge om bord i flyet på grunn av terrorangrepet.

Les også:

Amerikansk BNP opprevidert  

Undersøkelse: Flere venter fortsatt boligprisvekst

Bank of England tilfører markedet mer enn 30 milliarder kroner

Her er mastergradene som gir jobb. Og det er en overraskende gruppe som er på lønnstoppen: De sikre mastergradene dnPlus  (DN+)

Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:

Offshore-lønninger og Statoil-kritikk. Konkurransedirektørens bank-bekymring. Og om sannsynligheten for et nytt rentekutt.

Brexit-spesial:

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.