I september 2008 overførte investor Kjetil Holta 1,4 milliarder fra sin konto i DnB Nor til kraftselskapene Statkraft og BBK - via nettbanken, skriver Dagens Næringsliv.

Han fryktet at Norges største bank skulle gå tom for penger etter konkursen i investeringsbanken Lehman Brothers. Konkursen førte til sammenbrudd i interbankmarkedet. Holta hevder DnB Nor bare var en uke eller to fra å være insolvent.

Smånervøs

-Jeg var jo litt smånervøs da jeg tastet inn beløpet på nettbanken. Jeg måtte telle nullene flere ganger for å være sikker på at det ikke var en for mye eller for lite. Jeg mente dengang det var tryggere å ha pengene i kraftselskaper enn i banken. Nå er det annerledes. Nå tør jeg ha penger i banken igjen, sier Holta til DN.

Taust fra banken
I dagene fra 27. september til 14. oktober tok Holta ut tilsammen 1,4 milliarder kroner fra kontoer i tre banker, i transjer på opp mot 400 millioner kroner.

- Jeg trodde jo jeg ville få en telefon fra noen i banken som sa «Du, er det greit at vi ordner dette i neste uke?» Men jeg hørte ingenting. Så ringte jeg straks til kraftselskapet: «Kan du sjekke om dere har fått pengene?». Jeg var jo litt nervøs, sier han til avisen.

Holta tror uttakene hans kan ha bidratt til å øke kriseforståelsen i regjeringen. Søndag 12. oktober 2008 offentliggjorde regjeringen sin krisepakke overfor bankene.

Ønsker jevn avkastning
Foreløpige tall for 2009 viser et overskudd på 377 millioner kroner i investeringsselskapet hans, Holta Invest.

- Vi har ingen gjeld i morselskapet. Ut fra den risikoen vi tar, synes jeg det resultatet er godt. Mitt mål er en avkastning på ti prosent i året, fremfor 40 prosent i pluss et år og minus ti prosent neste år, sier Holta.

Les også: Søkkrik pessimist kjøper aksjer igjen


- Dette er skremmende

Ble bank selv (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.