Både representantene fra Transocean, Thommessen-advokaten Sverre Koch, og de to Ernst & Young-rådgiverne Einar Brask og Klaus Klausen nektet straffskyld da tiltalen for grovt skattesvik var lest opp i Oslo tingrett onsdag, skriver Dagens Næringsliv.

Det internasjonale riggkonsernet skal bevisst ha tiet for å unndra skatt, ifølge Økokrim.

– Vi ser et mønster og en kultur som har gått ut på å villede ligningsmyndighetene ved å gi veldig lite informasjon, sa førstestatsadvokat i Økokrim og hovedaktor i saken, Morten Eriksen, i sin innledning.

Han oppsummerte på 16 skriftlige linjer det han mener burde vært opplyst i selvangivelsen, og som ville gjort at straffesaken mot riggselskapet aldri hadde blitt noe av.

Påtalemyndigheten mener et par ekstra linjer i selvangivelsen om hvert av punktene i tiltalen hadde vært nok:

– Det hadde vært tilstrekkelig. Hadde det blitt opplyst, hadde vi ikke sittet her i dag. Det hadde vært meget enkelt å gi de opplysningene som skulle til, og det er meget kompetente eksperter som har vært involvert. De tre rådgiverne er blant de flinkeste på området i Norge, sa Eriksen til avisen.

Det er satt av totalt åtte måneder til norgeshistoriens største skattesak.

Utgangspunktet for hele saken ligger i hva norske ligningsmyndigheter fikk vite og ikke vite da 12 rigger skiftet eier internt i Transocean-konsernet.

Transoceans skattedirektør Stephen Hayes var igår en av tre som møtte på vegne av det amerikanske selskapet. Han ville ikke kommentere saken overfor DN.

Les også:
<b>Krever 1,8 milliarder i erstatning fra Transocean</b>
Økokrim tiltaler skatteadvokat i Transocean-saken
Transocean tar betydelige tap
Hemmeligstemplede dokumenter stjålet før gigantrettsak
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.