Etter Birkebeinerrennet sist helg spurte DN en rekke klassevinnere om hvordan de vurderte sitt eget genetiske opphav mot prestasjonen i rennet. De fleste tror det ligger gode kondisjonssgener i familien. Men påfallende mange var også oppvokst på landsbygda.

Les saken her: Derfor er de best i Norge

Professor ved NTNU CERG Ulrik Wisløff går rett på sak:

- Disse har gode kondisgener. Ingen vinner klasseseier i et så stort arrangement uten å ha en gunstig gensammensetning. Men at de er oppvokst på landet er jo også veldig typisk. Man har trent hele livet uten å kalle det trening.

Er det noe som tyder på at det er mer kondisjonsgener på landsbygda enn i byene?

- Nei overhodet ikke. Men mange av disse klassevinnerne er oppvokst steder der langrenn og utholdenhetstrening er det mest naturlige å gjøre. I byer og tettsteder har man andre muligheter, og mange store kondisjonstalenter havner i andre type aktiviteter.

Satt på spissen tror Wisløff at de som har anlegg for kondisjon, gjerne finner seg en make som også er skapt for bevegelse.

- Og da blir avkommets vei til klasseseier i Birken ikke så lang?

- Å joda. De fleste vet jo kanskje ikke at de har slike gener. Man må trene hele livet, og for å vinne noe sånt så må det også trenes riktig. Genene hjelper deg bare på vei.

Snø er viktigst!
Johann Kaggestad mener DNs sak viser at det er én faktor som må på plass for at man skal kunne bli så god:

- Snø! Så vidt jeg kunne forstå det så er alle vokst opp på steder der man har hatt mulighet til å gå på ski. Ja, kondisjongener bør man ha, men det er det nok mange som har. Det aller viktigste er å havne i et miljø der man får utvikle seg, sier den kjente kommentatoren som selv har vært aktiv både som utøver og trener på toppnivå.

Han mener det nå er en rekke treningsmiljøer i de største byene, og at det derfor kan vise seg at flere av morgendagens skiløpere kan komme fra mer befolkede strøk.

- Slik har det for så vidt vært i alle år. Skal man bli god må man inn i et godt miljø. Historisk er det vært lettere å finne et slikt miljø på landsbygda, men det er ingenting som tyder på at man ikke kan bli verdensmester hvis man kommer fra Oslo.

Les flere saker på DN Aktiv

- Du er ikke født med høyt 02-opptak

Kristin (32) har superkondis- nå jaktes det på genene (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.