Nå vil skifolket lære seg å kjøre utfor.

- Det er absolutt en trend. Utforkursene har faktisk vært mer populære enn stakekursene, sier Siri Halle i Learn to ski.

Løperne som melder seg på er ofte habile og aktive mosjonister.

- De går fort på ski men ploger og skrenser i svinger i utfor. De har begynt å ane at de har mye å hente, sier Halle.

Forrige torsdag skrev DN om den spreke birkebeineren Birgit Øverbye Tennø som virkelig misliker å bli frakjørt.

Les saken: Seig opp og ung ned

– Jeg aksepterer å bli fragått i motbakker. Det er noe man bare må tåle, enkelt og greit. Men å bli frakjørt nedover – det liker jeg dårlig, sier 60-åringen som vant klassen sin i Birken i fjor.

 

- Når jeg blir reservert utfor så tenker jeg at alderen begynner å kreve sitt. Derfor jobber jeg med å holde farten oppe, sier hun.

Tennø anbefaler å gjøre som det du gjorde da du var ung og lekte deg på ski.

- Finn en bakke du synes er vel tøff og angrip den fra ulike nivåer opp mot toppen. Klatre høyere og høyere, og kjør ned – kanskje du tar toppfart til slutt, sier 60-åringen.

Siri Halle mener mange er defensive utfor.

- Det er påfallende å se i marka - spreke menn og damer i godt driv og i flott utstyr, ja alt er tilsynelatende superproft. Men så er de helt "off" utfor. De reiser seg opp, ploger og til og med skrenser!

Les også saken: Derfor er langrenn en overlegen mosjonsform

Den tidligere skiløperen som nå lærer andre å gå, tror menn har lett for å synes det er bra å skrense.

- Det ser proft ut, men det er ikke det. Det er faktisk bedre å ploge for å bremse ned farten fordi dette er noe du kan gjøre før svingen, for så å skyte fart i svingen. Men skrensing er noe man gjør i svingen. Da blir det bråstopp - man mister veldig mye fart.

Selv på elitenivå er det mange utøvere som har mye å hente på å forbedre seg i utfor. De kniver om tideler i bakkene og på flatene og så mister de lett ti sekunder i lange utforkjøringer.

- Man er opptatt av å være sikker utfor. Men du faller ikke noe lettere om du er litt offensiv, snarere tvert imot, sier Halle.

Les flere saker på DN Aktiv

Sjekk sluttiden din i Marcialonga (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.