Asbjørn Eritsland er en av toppløperne i menn 40 (M40), og flirer godt når DN tar kontakt med ham om snømangel inn mot Birkebeinerrennet 18.mars

Null sympati
– Jeg har ingen sympati med østlendingene eller trønderne for den saks skyld. De klager over at snøen kommer for sent i november/desember, og at den forsvinner for fort i mars. Jeg har gått på rulleski vinterstid i alle år. Det er helt uproblematisk, sier Eritsland, som er statsadvokat i Rogaland.

Ifjor ble han nummer elleve i Birkens kanskje tøffeste klasse – M40 – på tiden 3.03. Han er beryktet for enorm stakekapasitet og legger ikke skjul på at mye av grunnlaget legges med bruk av rulleski.

I snøfattige Stavanger er gjerne Sirdal, som ligger en drøy times biltur unna, alternativet vinterstid.

- Trener skikkelig
– Det er stor forskjell på å gå på ski og trene på ski. I seniormiljøet her i Sandnes er vi flinke til å konsentrere oss når vi trener. Kjører vi langt for å finne snø, så trener vi skikkelig. Går vi på rulleski nå på vinteren, så er det viktig å være bevisst på teknikk. Vi går aldri fortere enn rett teknikk tillater.

 

– Så du stresser ikke etter snø nå når Birken nærmer seg?

– Nei, ikke i det hele tatt. Dette er helt normalt, sier Eritsland.

Gitt opp å kjøre
- Jeg har aldri gått på rulleski i februar og mars, men i år er det blitt flere turer, sier Kim André Hansen.

Elektrikeren fra Nesodden i Oslo er lei av å kjøre langt for å finne gode skiforhold.

– Jeg sparer nesten tre timer på å gå på rulleski i stedet for å gå på ski. Det er Sørkedalen som har de beste forholdene nærmest meg, og dit er det en time og 20 minutter i bil. Jeg orker ikke å bruke hele søndagen bare for å gå en to timer lang skitur, sier 26-åringen.

Les mer: - Trener råskapen min

Stakedrag på asfalt
For inntil et par uker siden var det brukbare skiforhold også i lavereliggende områder på Østlandet, men to uker med mildvær har skrapt vekk det meste. Uansett drar mange langt for å trene.

 

– Du må gjerne kjøre en 40–50 minutter for å finne de riktig gode løypene med mindre folk og harde bakker å trene i. Dermed går mye av dagen bort til transport. Jeg prioriterer heller å konkurrere. Det føles bedre å bruke en hel dag hvis det er turrenn som står på planen. Det er mer konkret.

Når DN møter den ivrige mosjonisten kjører han tøffe stakedrag på Midtveien på Nesodden. Asfalten er tørr og fin, snøen skimtes knapt og det er lite som minner om tidlig mars.

– Det er jammen tøft dette. Jeg har glemt hvor sliten du blir av å stake på rulleski. Overkroppen er helt kjørt.

Hansen tror harde stakedrag skal gi suksess i Birken. Ifjor gikk han på tre timer og 20 minutter. Han satser høyere i år.

– Rulleski er en form for styrketrening og mange av toppløperne trener styrke tett opp til konkurranser – så jeg har virkelig troen på dette sier han.

Les flere treningssaker på DN Aktiv

<b>Sprenger grenser med rå styrke</b>

<b>Råkjøret som får deg i toppform</b>

<b>Slik tester du makspulsen din</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.