1500 meter er regnet som en av de tyngste distansene på friidrettsbanen. Det er bånn pinne hele veien, og syre oppetter ørene. Norge har nå europas råeste i den tøffe grenen. Han er 21 år og liker ikke løpe langkjøring.

- Nei, jeg synes ikke noe om å løpe kontinuerlig. Jeg har prøvd, men treningseffekten ble merkbart dårligere, sier den nybakte europamesteren Henrik Ingebrigtsen til DN Aktiv.

Mye hardt
Hvis du er best løper du 1500 meter på 3.30-3.40. Det er lengden på dragene mange mosjonister foretrekker når de skal utfordre oksygenopptaket sitt. Ingebrigtsen er meget glad i intervalltrening, og kan ha opptil fem tøffe økter i uken.

- Det må være såpass, skyter han inn.

Favorittøkten er 1000 meter x 10-12.

Høy kvalitet
- Jeg er en intervallperson. Slik treningsform passer meg bra. Det føles fornuftig, og kvaliteten på øktene er høy. Under 1000-metersdragene ligger jeg på en fart som er nærmere konkurransetempo enn terskelfart. Det er ganske hardt, men det fungerer godt, sier 21-åringen som bruker sin far som treningsveileder, men som ellers er selvlært.



Det var sist søndag Ingebrigtsen tok det mange kalte for et sesasjonelt EM-gull. I siste sving gikk flere av konkurrentene i bakken, men han var god i posisjoneringen sin. I spurten var han suveren, og ble klokket inn til 3.46,20. Det er riktignok ti sekunder bak hans personlige bestenotering som han satt i april (3.36,39), og dermed slettet Lars Martin Kaupangs 36 år gamle norske rekord på distansen.

Ingebrigtsen er allsidig, og konkurrerer også på 800 meter og 3000 meter.

 

- Men jeg trener som en 5000-metersløper. Mye intervaller i terskelfart. Når det nærmer seg sesesongen legger jeg inn kortintervaller i konkurransefart (300 meter).

Presser i terrenget
I snitt ligger han på 14-16 ukentlige treningstimer. For å trene råskapen deltar Ingebrigtsen i terrengløp sent på høsten og tidlig vinter i utlandet.

- Det er for langt for meg, men jeg legger opp løpet slik at jeg har litt krefter igjen til det gjenstår halvannen kilometer. Men derfra og inn så er det bånn gass. det er tøft, men hever smerteterskelen, sier unggutten som nå er klar for OL i London.

- Jeg har ingen andre mål enn å gi maks og kjøre på, sier han.

Les flere saker på DN Aktiv

Test dansk trend-intervall

- 4 x 4 trening er naivt (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.