– Det har vært forferdelig sølete og svært vanskelig å se, sier Birgit Øverby Tennøe (60) i det hun puster ut i målområdet ved Håkonshall på Lillehammer etter 92 kilometer på sykkelsetet.

Hun er grå i ansiktet, men ikke av utmattelse. Birkebeinerrittet ble nok en gang gjennomført i regn og gjørme. Det dårlige været som rammet mange ryttere stoppet ikke nærmere 17.000 syklister fra å stille til start på Rena.

Tennøe tråkket seg til seier i sin aldersklasse med tiden 03:43:35 under lørdagens Birkebeinerritt. Det er hun godt fornøyd med.



 

 

 

 

 

 

 

– Dette var gøy. Jeg hadde en fin tur og var sprek i bena, sier hun.

60-åringen mener sykling er en sport hvor toppformen kan komme sent.

– Formen holder seg bra lenge på sykkel, men stayerevnen er avgjørende. Man mister litt hurtighet når man blir eldre, men om man klarer å holde på utholdenheten, kan man holde på lenge så sant man trener jevnt, sier Tennøe.

Teknisk trøbbel
DN Aktiv skrev i forrige uke om Bjørg Eva Jensen (53), som for fem år siden bestemte seg for å konkurrere på sykkel igjen. Hun ble raskt en av de beste i landet.

Les: Bestemoren i Norgestoppen

I helgen debuterte hun i Birkebeinerrittet. 53-åringen lå an til en god plassering på vei mot Storåsen da hun fikk problemer med sykkelen.

– Kjedet kilte seg fast på innsiden av girveksleren og røk, så jeg måtte dessverre bryte, sier hun.

Jensen er likevel fornøyd med innsatsen.

– Jeg kom 6 mil i alle fall, og lå greit an. Slikt skjer. Det hadde vært verre om jeg hadde sviktet, men formen er god, sier hun.

53-åringen ser ingen begrensninger. Bare muligheter. Nå ser hun frem til neste år. Da skal hun krysse mållinjen.

– Jeg kan holde på så lenge psyken holder. Får jeg på meg et startnummer, så er jeg rett i konkurransemodus, sier Jensen.

Hvis du vil bli gammel og god i en utholdenhetsidrett, velger du sykling, er rådet fra førsteamanuensis Ernst Albin Hansen ved Aalborg Universitet.

Han har vært involvert i en lang rekke studier om blant annet sykling og utholdenhet, og er ikke overrasket over de godt voksne kvinnenes prestasjoner.

Alder ingen hindring
– Det er en kombinasjon av faktorer som kan forklare dette, men det viser at i enkelte utholdenhetsidretter er ikke alderen en stor hindring. Dette gjelder spesielt i sykling, sier Hansen.

Liv Astri Løkken (71) bekrefter dette. Hun begynte å sykle da hun var 50 år, og så ikke spesielt sliten ut da hun tråkket i mål med tiden 04:39:36.

– Dette er gøy. Jeg har 20-årsjubileum her på Birken i år, sier hun etter å ha mottatt premie og blomster på seierspallen.

Hun fikk opp øynene for sykling etter å ha fulgt mannens deltagelse i tidenes første Birkebeinerritt.

– Da tenkte jeg at dette så så gøy ut at jeg også ville være med, sier Løkken.

Siden den gang mener 71-åringen at hun har hatt en god formkurve.

– Jeg er fortsatt sterk. Det er viktig å holde koken og trene jevnt. Sykling er morsom og skånsom trening, sier Løkken.

Hansen trekker også frem at sykling er relativt ukomplisert rent teknisk.

Trenger mer hvile
At det er en skånsom treningsform nevner alle kvinnene DN snakket med som noe av grunnen til at de har valgt å sette seg på sykkelsetet.

– Jeg kan ikke løpe. Knærne har takket for seg. Dessuten er sykling god utholdenhetstrening, sier Marianne Lambine (47), som tok sin fjerde seier i rittet.

Hun mener det er synd det ikke er flere kvinner med i konkurransen, når man vet at det er en «enkel» sport å oppnå resultater i. Andelen kvinnelige deltagere har ligget på rundt 13 prosent de siste årene.

– Vi er for få kvinner. Det er derfor lettere å få gode tider blant mennene som har så mange å kjøre sammen med. Derfor ville det vært mer moro å bli seedet inn i grupper sammen med guttene, slik at en kan sykle i store grupper med jevngode syklister, sier Lambine.

– Men jeg er ikke noe ambisiøs, jeg er bare en gammel dame som liker å sykle, jeg er jo 47, sier Lambine, som også er fornøyd med utviklingen av formkurven:

– Jeg synes formen holder seg bra, men jeg merker at jeg trenger mer tid på restitusjon.

Les flere saker på DN Aktiv

- Dette var ubeskrivelig moro

Krampet seg til seier i Ultrabirken

- Noen har på seg mørke mentale briller

- Jeg hater Birken

Birken på 14 minutter

Superbirkebeinerfamilien tråkker til (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.