- Man må tørre å slå seg litt, brekke en finger eller et kravebein, sier Per Eide til DN Aktiv.

80-åringen er en av Birkebeinerrittets eldste deltakere. Han savner flere treningskompiser på hans egen alder. Kanskje ikke så lurt å lokke med beinbrudd?

- Terrengsykling handler om å komme seg ut i skogen. Der faller man, så enkelt er det. Men så reiser du deg og blir bedre.

God kroppsbeherskelse
I en alder av 64 bestemte Per Eide seg for å sykle. Han var allerede en habil terrengløper med tredjeplass i veteran-VM som bestenotering, men en akillesskade satte en effektiv stopper for løpingen. Nå nyter han livet på to hjul. Aller best er følelsen å beherske stisykling hevder han.

- Følelsen å klare å sykle over steiner, røtter og kanskje krysse en bekk, er fantastisk. Man får god kroppsbeherskelse og sykkelturen gir mye mer enn bare kondisjonstrening. Det trenger ikke gå så fort, jeg sykler sakte i terrenget, forteller Eide som har 13 merker på like mange starter i Birkebeinerrittet.

 

Liker ikke Birken
Neste lørdag sykler han Birken for 14.gang. Han er ikke begeistret for det populære massemønstringsarrangementet.

- Birken har blitt uhyggelig.. Det er ikke mye hils og bukk lenger, mer albuer og rett fram. Er du 60-65 og tenker å sykle rittet for første gang fraråder jeg deg det. Det er harde bud over fjellet. Jeg har tenkt å avslutte hele birkenkjøret neste helg, trives bedre med ritt i Sverige og Danmark der det er langt mer sosialt, forteller 80-åringen som ble klokket inn på 4.16 sist han syklet Birken.

Sykler hver dag
I aldersklassene 70 år og opp er til sammen 15 løpere påmeldt til årets ritt. Eide synes flere bør prøve seg på terrengsykkelen.

- Det er mye redsel for å komme seg ut i skogen. Hvis man har syklet litt fra før av, anbefaler jeg å prøve seg på mer ujevnt underlag. Begynn på grus, og finn store stier med forholdsvis jevnt underlag. Deretter kan man prøver mer terreng.

To-tre ganger i uken jobber Eide i Vestre Aker frivillighetssentral. Han sykler rundt til eldre som trenger hjelp til diverse småarbeid.

- Jeg bor i Holmenkollen, så jeg pakker bare verktøy i sekken triller rundt. Det er en flott jobb. Ellers prøver jeg å sykle mellom en og fem timer daglig.

Birkebeinerrittet arrangeres lørdag 27. august.



Les også:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Ødelagt av intervall

Slik tester du kondisen



Les flere treningssaker på DN Aktiv

Kom i form med DN Aktiv klubb