- Selv om du ser ut som en 20-åring fra halsen og ned, er det ansiktet som avslører alderen din, mener den amerikanske plastisk kirurgen Brian S. Glatt (!)

Mye løping for menn og kvinner over 40 år fort kan medføre et rynkete og benete ansikt – et såkalt ”runners face”, hevder han.

Kirurgen fra New Jersey har satt i gang en debatt på amerikanske nettsider og hos enkelte bloggere om dette fenomenet, som mange hevder er et rent PR-stunt.

Mye sol, og vekttap
- Mange løpere tilbringer timevis utendørs uten skikkelig beskyttelse mot solen slik at rynker blir resultatet. Mange som løper har også ofte mistet mye vekt slik at det blir rynker i hud som tidligere var fylt med fett, sier han.

Glatt får støtte av en annen amerikansk plastisk kirurg.

- Den generelle ideen er at jo slankere vi er, jo mindre fett har vi i ansiktet vårt, sier Dr. Tony Youn til msnbc.com.

- Et av tegnene på ansiktsaldring er tap av ansiktsvolum. Å miste vekt eller bli svært magre (som mange løpere er) kan føre til at ansiktet virker eldre, sier Youn.

Ikke utbredt
Plastisk kirurgi blir stadig mer populært. På Colosseumklinikken er det en generell årlig økning på 10% for alle prosedyrer. Mange ønsker et yngre ansikt. Spesielt kvinner. Men overlege Tomm Bjærke mener løping ikke er grunnen til at folk legger seg under kniven.

- Det kan være sånn, men det er langt fra alle som blir benete og rynkete i ansiktet etter mye trening, sier Tomm Bjærke på Colosseumklinikken til DN Aktiv.

- Hvis en får en kraftig reduksjon av fettvev i ansiktet og man har dårlig elastisitet, så vil ansiktet kunne oppleves løsere, sier han, men legger til at trening som oftest ikke er problemet.

- Jeg kan ikke huske at noen av mine pasienter har kommet for å få fettransplantasjon til ansiktet på grunn av vektreduksjon etter trening. Trening er utelukkende positivt, og det er som nevnt store individuelle forskjeller på hudens elastisitet

Ungt fyldig ansikt
Det er flere ting som gjør ansiktet eldre. Rynker, løs hud og redusert fylde .

- Et ungt ansikt er gjerne et fyldig ansikt, presiserer Bjærke. Dersom man bare mangler fylde og huden fortsatt har god elastisitet, kan man transplantere eget fett til ansiktet. Hvis huden er løs kommer man ikke til mål med bare fettransplantasjon, da må vi gjøre et ansiktsløft i tillegg, sier Bjærke.

- Å punktslanke kroppen er umulig mener overlegen, som sier det varierer fra person til person hvor hvorfra kroppen fettet forsvinner ved slanking.

- Mange som trener seg ned i ønsket vekt sitter kanskje igjen med et fettdepot et sted på kroppen de ikke klarer å bli kvitt. Det kan løses med fettsuging, sier Tomm Bjærke.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.



Les også:

Treningen du bare MÅ ha

- Maraton er for godt trente, ikke for idioter

Les flere treningssaker på DN Aktiv