Norges aller største OL-håp Alexander Dale Oen døde brått mandag kveld. Svømmeren har satt dype spor etter seg, og det tragiske dødsfallet har preget mediebildet siden han kollapset på treningsleir i Flagstaff, Arizona.

Dale Oen har de siste månedene blitt gjennomtestet. Det var ingen tegn på at noe var galt.

– Vi kom hjem etter å ha spilt golf. Så hadde han en seanse med fysioterapeuten. Så fortalte han at han bare skulle ta en dusj før de skulle samles til middag. Så ble han borte altfor lenge, sa Olympiatoppens lege Ola Rønsen dagen etter dødsfallet.

- Gjennomsjekket
De senere årene har flere idrettsutøvere falt om av akutt hjertestans. Idrettslege Thor Øistein Endsjø (75) har jobbet som landslagslege både for skøyter, friidrett, skiskyting, padling, samt fulgt opp langrennsløpere på toppnivå. Han tror Dale Oens dødsfall kan gi flere utøvere litt for mye å tenke på fremover.

– Noen føler seg trygge som bjørnen, mens andre fort får ubehagelige tanker om hva som kan skje under og etter hard trening, sier han.

Dødsårsaken er ennå ikke kjent, og den erfarne idrettslegen mener man bør være uhyre varsom med å spekulere i det bakenforliggende. Men når en som har trent hardt i mange år plutselig faller om og dør, tror han mange vil reflektere over sin egen situasjon.

– Det er klart slikt bekymrer treningsglade mennesker og spesielt toppidrettsutøvere som lever av å trene hardt. Men vi må huske at alle toppidrettsutøverne blir fulgt utrolig intenst. De er så gjennomsjekket som det går an å få blitt. Likevel kan man ikke forhindre alt, sier Endsjø.

 

Lytt til kroppens signaler
Diagnostikk for å spore opp idrettsutøvere med sykdommer som gir økt risiko for plutselig hjertesvikt, har vært mye diskutert de siste årene. Endsjø mener det spesielt gjelder gruppene som ligger rett bak de beste og kjemper, ungdom med høye ambisjoner, eller mosjonister som trener mye.

– Dette er utøvere som ikke får den samme oppfølgingen som eliteutøvere, og som kanskje går rundt og bekymrer seg mer. Å drive idrett betyr ikke at man er mer disponert for hjertelidelser, men dersom man har en medfødt hjertesykdom, kan intensiv trening påvirke denne.

Budskapet hans er å ta signaler om at noe er galt på alvor, og få det sjekket.

– Er det noe som butter? Føler man seg slapp og trøtt, og opplever ubehageligheter som ikke har vært der før, så få det grundig sjekket. Da slipper man uansett å gå rundt og bekymre seg.

– Er det noe mosjonister bør ta spesielt hensyn til?

– Mange i denne gruppen trener hardt og mye. Men budskapet er det samme. Sjekk deg heller en gang for mye enn en gang for lite. Har man vært syk og hatt en virusinfeksjon så skal man ta det meget pent og være 100 prosent restituert før man begynner å trene igjen. Her er mange for kjappe, og dette medfører fort mer alvorlige tilstander.

Men uansett er det fortsatt slik at trening er sunt.

– Den lille risikoen folk har under hard trening oppveies mange ganger med treningens positive effekter, sier Endsjø.

Les flere treningssaker på DN Aktiv



Alexander Dale Oens dødsfall:

Vil diskutere grundigere testing av skiløpere

- Uhyre sjelden dette skjer (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.