94,6 kilometer med regn fra start til mål, vind, rundt 10 grader og enda kaldere over fjellet - og gjørmete i skogen.

Den kombinasjonen tok knekken på flere av de nesten 18.000 deltakerne som stilte opp i Birkebeinerrittet lørdag. En del valgte å bryte ved Kvarstaddammen og Rosinbakken, og satte seg på bussen derfra fremfor å sykle til mål.

En som definitivt ikke brøt, var Hannes Genze, som vant eliteklassen for menn på tiden 2.57.04.

10 sekunder bak havnet Lars Ragnar Manengen, og på tredjeplass kom Alban Lakata.

Søk i resultatlistene under denne saken

Langt flere enn normalt brøt årets ritt, mange fordi de rett og slett hadde kledd seg altfor dårlig for forholdene og gikk på en skikkelig smell. Mange "gjørmet igjen" øynene og trengte medisinsk hjelp.

Gir streiket, bremser streiket, og sykler til millioner av kroner fikk virkelig gjennomgå fra Rena til Lillehammer.

Les også: 560 mill. kr over fjellet

Tidenes verste?
De som bet tennene sammen og fullførte, la ikke skjul på at det var hardt. Sannsynligvis er årets Birkebeinerritt, som er det 18. i rekken, det hardeste så langt.

- Som å sykle i sjokoladesaus! sa en oppgitt syklist til NRK.

- Fryktelig kaldt, verre enn ifjor, utbrøt Kjetil André Aamodt, som klarte merket med 10 sekunders margin og slo erkekonkurrenten Lasse Kjus.

 

Finske Pia Sundstedt, som sykler for Team Craft Rocky Mountain, var helt overlegen i damenes eliteklasse og kom i mål på 3.19.45. Hun ble pakket inn i ulltepper da hun kom i mål på Lillehammer.

- Dette var mye verre enn ifjor. Føret var tungt og hadde all skyld, sa hun til Birkebeiner.no etter målgang.

Geir Kjær, som DN.no skrev om torsdag, var verken fornøyd eller misfornøyd med egen innsats.

Les også: Utstyrsfriken

- Det gikk greit nok, men for å være ærlig skulle jeg gjerne ha syklet litt fortere. Men jeg hadde litt problemer med åpningsfarten, og de minuttene jeg tapte der er vanskelige å ta igjen senere, sier Kjær.

Gjørmete fra starten
Målet var å komme blant de 10 beste i sin klasse, han havnet på 12. plass på tiden 3.20.

- Ikke så aller verst, men det kunne ha gått enda bedre, bemerker han.

- Hvordan var forholdene?

- Jeg startet allerede klokken 07, og selv da var det gjørmete i skauen. Da kan man jo tenke seg hvor ille det ble for deltakerne som kom senere på dagen. Det kan ikke ha vært spesielt morsomt, sier Geir Kjær, som måtte tåle regnvær fra start til mål.

- Litt ull under sykkeltrøya hjalp, men det var ordentlig guffent og kaldt i utforkjøringene, og det var nok mange som frøs veldig underveis, sier han.

Alle resultater finner du HER

Les også:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Monstersyklene inntar Birken

Raser mot Birken-løype

Les flere treningssaker på DN Aktiv

Kom i form og bli medlem av Flytsonen