Trond Nystad skal lede landets beste mannlige skiløpere gjennom sesongen. I august smeller det i gang. Selv om langrennsløperne trener jevnt og trutt hele året, er det denne måneden som innleder treningsåret for alvor.

- For oss handler det nå om å peile treningen mer over på det som skjer til vinteren. I sommer har løperne vært på hver sin kant og trent mye mengde. Nå blir det høyere intensitet, sier den nye herretreneren til DN Aktiv.

I disse dager er Northug og Co. i Oberhof i Tyskland. Der skal de blant annet gå i skitunnel.

Mye terskel
- Vi kommer til å kjøre en del terskeløkter i august. Lengre intervaller og korte pauser. Dette gjør vi for å tilegne oss høy fart over lengre tid, sier Nystad, som mener denne intervallformen også er fin for mosjonister.

- Lengre og roligere intervaller (8-10 min) er gunstig for å lære å bruke den motoren en er i besittelse av. Treningen kan gjennomføres i forskjellige intervallformer, som for eksempel naturlig intervall.

Marsjfart
Nystad mener skiløpere allerede nå kan programmere inn konkurransefarten. Han anbefaler et testløp for å komme i gang med augusttreningen.

- Guttene på landslaget er gjennom fem-seks O2-tester i løpet av opptreningsperioden. I sommer har dem testet to ganger, og vi skal teste dem nok en gang i starten av august. Mosjonister kan sikkert få ekstra motivasjon av å teste formen ganske hyppig i en fast testrunde. Slik får man gjennom hele høsten pekepinn på fram- og tilbakegang, forteller Nystad.

Les sak om kondisjonstesting her: Slik tester du kondisen

40-åringen har bodd i utlandet de siste 20 årene. I juni flyttet han hjem til Norge. Han er imponert over treningsviljen til nordboerne.

- I USA, der jeg har bodd mest, er det sjelden man ser svettende folk langs landeveien. Der kjører alle bil – uansett hvor og hva de skal. Det er forfriskende å se hvor mange her hjemme som sykler, løper eller går på rulleski.



Få en god start på augusttreningen:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Myter og fakta om styrketrening

Slik får du bra bakparti

Slik gjør du det IKKE



Les flere treningssaker på DN Aktiv

Kom i form med DN Aktiv klubb