Treningshysteriet i næringslivet har gått for langt, konstaterer flere profilerte samfunnstopper. I lørdagens DN ga en rekke ledere klart uttrykk for at de er lei maset om pulsklokker, O2-opptak og Birken-merker, og slo heller et slag for kulturelle sysler, trening av hjerneceller og god vin. Mandag fulgte skipsreder Herbjørn Hansson opp med påstander om at trening i store doser er skadelig for helsen og at overdreven trening skaper mer stress enn den fjerner.

Det er klart at noen er helt gærne og destruktive så det halve kunne vært nok, bekrefter idrettsprofessor Jorunn Sundgot-Borgen, som blant annet er fungerende leder for Nasjonalt råd for fysisk aktivitet og helse. Hun mener likevel at folk flest bør trene mer, ikke mindre. I et debattinnlegg i dagens avis tar hun til motmæle mot samfunnstopper som etter hennes syn nærmest konkurrerer om å desinformere om hvordan fysisk aktivitet virker inn på helse, overskudd og livskvalitet.

Etter å ha lest artikkelen spør jeg meg om disse samfunnstoppene ikke vet bedre eller om de argumenterer for å døyve dårlig samvittighet for ikke å ivareta egen helse, skriver hun i innlegget.

Blant de slappeste i Europa
Overfor DN påpeker hun videre at bare et bitte lite mindretall er så treningsgale at de kvalifiserer til en diagnose. Problemet for de fleste er mangel på aktivitet.

- Hvis disse menneskene som sitter i fremstående posisjoner representerer kunnskapsnivået om verdien og nytten av fysisk aktivitet, forstår jeg bedre hvorfor Norge er i ferd med å råtne på rot, skriver Borgen.

- Stikk i strid med det nordmenn liker å tro om seg selv, er vi som befolkning langt mindre aktive på fritiden enn de fleste andre europeere, påpeker Sundgot-Borgen.

Norge slår også USA når det gjelder andelen mennesker som utvikler overvekt.

- Ja, dessverre. Hvis vi fortsetter slik, tør jeg ikke tenke på hvordan det er om 15 år.

Jo mer jo bedre
Professoren reagerer også kraftig på enkelte av påstandene som kommer frem i kritikken av treningsfrelste ledere.

- Påstanden om at det ikke er dokumentert noen helsegevinst i å være fysisk aktiv utover 30 minutter daglig, er direkte feil. 30 minutter om dagen er et absolutt minimum for å ivareta egen helse. Det er tvert imot dokumentert at jo mer du trener, jo bedre er det, inntil et visst punkt.

Og hvor er dette punktet?

- Det er individuelt. Man kan ikke si at hvis du trener tre timer om dagen så har du overgått det punktet. Det kommer an på hvordan du trener og om du er flink med restitusjon og næringsinntak. Men selvfølgelig, dersom det blir en stressopplevelse å skulle få til halvannen time trening hver dag, vil det virke mer nedbrytende enn positivt på lengre sikt.

Ikke selvopptatt
Flere treningskritikere trekker frem at å bruke mye tid på trening er et tegn på selvopptatthet.

- Jeg vil heller si at det å inkludere trening i hverdagen, er å ivareta egen helse. Men her er det store forskjeller. Skal du prestere maksimalt i Birken eller andre utholdenhetsøvelser, må du legge ned mange treningstimer. Når andre toppledere, som vet hvor mye det krever å være leder ser at andre også får tid til å trene sniker det seg kanskje inn en skyldfølelse for de skal jo være rollemodeller.

Hva tror du er grunnen til at toppledere som trener mye virker provoserende på en del av dem som ikke trener?

- Det har de siste årene vært stort fokus på hvor viktig fysisk aktivitet er for befolkning generelt og for den aldersgruppen, som mange av disse topplederne representerer, spesielt. De er ofte i 40-50-årene, og kun 20 prosent i denne aldersgruppen er tilstrekkelig aktive og utgjør av den grunn en risikogruppe i forhold til blant annet hjerte- og karlidelser. Det kan jo tenkes at de i denne gruppen som ikke trener føler det provoserende at de selv ikke får til eller har anledning til å sette av så mye tid til trening.

Sundgot-Borgen tror også at tidligere treningshistorie har mye å si for hvor mye man prioriterer trening som voksen.

- Det er et lettere valg for en som har trent mye i yngre år. For en leder uten en aktiv bakgrunn vil det være mer naturlig å begrense aktiviteten til en mengde som er tilstrekkelig for å ivareta egen helse.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: - Hvorfor dø sunn og frisk?

Trening og stress



Les flere treningssaker på DN Aktiv

Kom i form med DN Aktiv klubb