Tim Bennet tenker alltid på vekten. Her er historien om mannen som elsker å trene - både for å prestere, men like mye for å være tynn

Norsman lørdag 6. august 2011:

– Hjelp!

Tim Bennett kjenner panikken lamme ham.

Etter å ha brukket to ribben i en sykkelvelt uken før, knasket smertestillende og blitt teipet opp etter alle kunstens regler, gjør Bennett et tappert forsøk på å ta sin syvende svarte trøye i Norseman Xtreme Triathlon.

Men den 3,8 kilometer lange svømmeetappen i Hardangerfjorden blir for tøff. Bølgene blir bare verre og verre, ribbena skriker av smerte:

– Hjelp!

Til slutt blir han dratt ombord i en båt. Der blir han liggende «psykisk på gigantisk bærtur», som han selv uttrykker det.

 

Slankekur før maraton
Han blir båret opp på bryggen, får legetilsyn og tulles inn i et ullteppe. Tårene spretter. Ute i bølgene kjemper andre Norseman-svømmere i knallgrønne badehetter. 26 av dem blir til slutt tvunget til å bryte.

– Jeg var sur og skuffet. Jeg bryter jo aldri, sier Bennett.

Tilbake på slutten av 70-tallet: Tim Bennett er skolens største elev og veier opptil 120 kilo.

Høsten 1980 har 15-åringen fått nok og går ned bortimot 60 kilo på seks måneder. Dietten er korn, knekkebrød og kålrabi.

– Metoden min for å overleve har vært enkel: Spis det samme hele tiden, spis det du har kontroll på, spis det som holder vekten nede. Etterhvert fant jeg en «trivselsvekt» på rundt 73 kilo som jeg var fast bestemt på å holde, sier Tim Bennett.

 

Treningskjør
På slutten av 90-tallet ble treningen trappet opp, og han hektet seg på Birkebeiner-kjøret.

– Jeg følte meg tynn og lett – og jeg trente mer og mer.

I 2001 skulle Bennett løpe London Marathon.

– Jeg var ekstremt sulten hele tiden, men skulle ned i vekt uansett. Før avreise til London april 2001 veide min 1,85 høye kropp 66,7 kilo. Det var vilt, men maratonen gikk så lett, så lett. Jeg løp på tre timer og fire minutter, noe som til dags dato fortsatt er min pers på distansen, forteller Tim Bennett.

Uken etter orket han ingenting, lå bare på sofaen.

Les også: 550 treningstimer var nok !

Holdt inn magen
Nå teller merittlisten 46 maratonløp, ti Birkebeinertrippelen og ti Ironman-konkurranser. I tillegg kommer ultraløp, sykkelritt og skirenn.

Men fortsatt kan han føle seg som en «flodhest på land».

– Absolutt hele tiden tenker jeg vekt, kalorier og det å se bra ut. Jeg har fullført Norseman på én energibar og litt sportsdrikke. Jeg har stilt på startstreken med ett mål: Å gå ned mest mulig i vekt, sier Bennett, som ser at egen tankegang har vært feil.

– Jeg kan tenke «hold inn magen, du ser tykk ut» underveis, og da ender det jo med magekramper – samtidig som jeg ser alle de tynne og veltrente passere meg, forteller Bennett.

Elsker å trene
I dag har han innsett at det krever riktig næring å trene 15–20 timer i uken, ved siden av full jobb som applikasjonsansvarlig i telekomselskapet TDC.

– I Norseman ifjor hadde jeg bestemt meg for å spise hele tiden, tenke positivt og jobbe målrettet. Jeg tenkte ikke på hvordan jeg så ut, tenkte ikke på at jeg skulle ned i vekt – tenkte bare på hvordan jeg raskest mulig skulle komme til mål. Og det fungerte!

Tim Bennett sier at han elsker kjenne kroppen jobbe og være ute i all slags vær.

– Trening er min venn, det er en verden som gir meg litt ro i sjelen – men aldri 100 prosent. For trening er også min verste fiende: Den har gitt meg en problemfylt hverdag med mange tanker om mat og skuffelser over ikke å prestere. Og det gjør vondt. Det er hele tiden to ting jeg vil oppnå gjennom trening: Ønske om prestasjon, samtidig som jeg vil være tynn. Dette er motpoler som er vanskelig å forene.

Les flere treningssaker på DN Aktiv

Høy sjø ga Norseman-panikk

Fra «vrak» til topptrent

Slik finner Birken-vinneren toppformen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.



Kom i form med DN Aktiv klubb