I Vasaloppet går deltagerne på en smell etter å ha fått i seg for lite mat og drikke underveis. I Birkebeinerrennet møter de veggen fordi de sammenligner seg selv med Petter Northug.

- Tyner ut alt
- Det er mange som overvurderer egen fysisk kapasitet og tror de kan gjøre underverker mot slutten av løpet. Med kramper i ben og armer og en generelt sliten kropp, tynes det siste ut for å klare merkekravet, forteller Birkebeinerrennets sanitetsansvarlig, Tore Simonsen, til DN Aktiv.

- En Northug-spurt med andre ord?

- Ja, mange tror de er han. Det kan enten være at man legger i vei fra Rena i et ekstremt høyt tempo og møter veggen på fjellet. Det er rart, men det virker som man glemmer at det er fjell man skal over. Birken er ikke en enkel lysløypetrasé i nærområdet, sier Simonsen.

- Totalt utmattet
Etter Vasaloppet i år ble det lagt ut en video på Youtube som viser flere deltagere som faller om i en utforkjøring – totalt utmattede. En annen type utmattelse enn den man som regel ser i Birkebeinerrennet, mener Simonsen.

- Vasaloppet har ikke like mange matstasjoner. Tilgangen på mat er stor når man går Birken, og deltagerne kan få salt potetgull hvis de føler seg ugne. Som regel er de som går på en ”smell” i Birken litt for bråkjekke og ser på seg selv som verdensmestere.

Hjertestans
- Og så er det også de som har smurt seg bort eller fått annet trøbbel med utstyret.

Det har heldigvis ikke vært noen dødsfall de siste årene, men både i 2009 og 2010 ble én løper sendt til sykehus etter hjertestans. 16 løpere ble behandlet for reelle skader i fjor.

Utover dette er det kun tilfeller av utslitte løpere.

Les flere treningssaker på DN Aktiv

Vinner Birken med rypejakt og trampoline (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Slik unngår du smørebom i Birken

Fra «vrak» til topptrent

- Varierte treningsøkter gir best effekt

Kom i form med DN Aktiv Klubb