3,8 km fjordsvømming, 18 mil på sykkel i tunge motbakker - toppet av en maraton opp til Gaustatoppen.

Fristende?

Ja, mener 777 hardhauser, som har meldt seg på det som omtales som verdens hardeste éndags idrettskonkurranse. Glem Birken, glem maraton og Trondheim-Oslo: Norseman er mange ganger så ekstremt. Likevel er interessen rekordstor for å delta i år.

Henrik Oftedal kom først opp til Gaustatoppen ifjor og ble klokket inn til tiden 10.59.57 - den beste tiden en nordmann noen gang har prestert i løypa.

Les også: Den ultimate manndomsprøven

- Vi har hatt en jevn økning i søkermassen de siste årene, men i år er det cirka 150 flere søkere enn tidligere, opplyser Dag Oliver, fungerende presseansvarlig for Norseman.

 

Utsilingsprosess
Så mange er det imidlertid ikke plass til. Nå starter utsilingsprosessen, og om en ukes tid skal deltakerlisten være klar.

- 250 får stille på startstreken. En elitegruppe på 40 personer blir plukket ut av en jury på fem personer. Blant de øvrige blir det loddtrekning, basert på kjønn og hvilket land de påmeldte kommer fra, forteller han.

Hele 35 prosent av de interesserte er utlendinger, 79 prosent er debutanter, mens åtte prosent er kvinner.

- Vi får et rekordstort jentefelt i 2011 - det er helt sikkert, sier Dag Oliver til DN.no.

Knallhard dag
227 deltakere fra 23 nasjoner stilte til start på årets Norseman, som ble arrangert for åttende gang.

Klokken 05.00 hoppet deltakerne ut i Hardangerfjorden fra en bilferge, før de svømte 3,8 kilometer inn til Eidfjord. Her skiftet de til sykling og 180 bratte kilometer over Hardangervidda og Imingfjell. I Austbygde i Telemark satte de fra seg sykkelen, byttet til løpesko og gjennomførte en full maraton på 42 kilometer. Avslutningsetappen gikk først inn til Rjukan, og så rett opp til toppen av Gaustatoppen med målgang 1883 meter over havet. Samlet stigning i løpet av dagen var 5000 meter. En knallhard dag - men tydeligvis ikke avskrekkende.

- Folk har blitt mer og mer opptatt av tøffe utholdenhetskonkurranser, og jo mer utfordrende, jo bedre, mener mange. Triathlon-miljøet er i kraftig vekst både i Norge og resten av verden, men Norseman er noe helt spesielt: Her får du delta i en ekstrem idrettskonkurranse midt inne i en levende turistbrosjyre. Du sykler i høyfjellet og løper opp fjelltopper - en eksotisk opplevelse for mange utlendinger, sier Dag Oliver.

Neste års løype blir relativt lik årets utgave, opplyser han.

- Ja, det blir ingen dramatiske endringer. Men i 2012 har Norseman 10-årsjubileum, så da må vi finne på et aller annet, sier han.

Les også: - Ingen egotripp

Les flere treningssaker på DN Aktiv

Ny studie: 4 minutter hardtrening er nok

Hemmeligheten bak Northug-rykket (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.