Da bloggeren Kristina Andersen (20) spurte sine lesere”- Har DU prøvd The Baby Food Diet?” fikk hun over 119 kommentarer på tre dager. De fleste positive.

På TV2 stod nylig en av de mannlige deltagerne i realityserien Gullungene frem med oppfordring til den samme dietten.

Tar avstand
Kissie er Sveriges største og mest populære blogger med over en million fans, hvorav mange i Norge. Hun står frem som sykelig tynn etter å ha levd på knapt annet enn babymat de siste ukene.

Nestlé tar sterk avstand fra bloggere og realitykjendisers oppfordring om å bruke babymat som slankemat.

- Dette ønsker vi absolutt ikke, sier kommunikasjonssjef Marianne Hardeng Aaberg i Nestlé.

"Hollywood-hype"
Trenden skal ha oppstått i Hollywood, alle ekstreme dietters arnested. Babymaten er valgt for sitt høye innhold av næringsstoffer, renhet og kaloriinnhold, beregnet på spedbarn fra fire måneder til tre år. Babymatspiserne trener i tillegg mye, for å få ekstra fart på slankingen.

- Nestlé har laget barnemat for norske barn i generasjoner. All barnemat vi produserer er spesielt tilpasset barnets utviklingsnivå i forhold til smak, næringsinnhold og konsistens for at barnet skal vokse og utvikle seg på en god måte, forteller Marianne Hardeng Aaberg som er kommunikasjonssjef i Nestlé.

Les mer: Slik trener du bort det farlige magefettet

Jo-jo effekt
Problemet er at porsjonsstørrelsene er tilpasset små barn og dermed blir kaloriinnholdet for lavt for ungdom/voksne som trenger flere kalorier. Et middagsglass inneholder omkring 150 kalorier, og er beregnet som middagsmåltid for barn fra 4-6 mnd til 3 år.

- Kostholdsanbefalingene for voksne og barn er forskjellige, blant annet skal små barn ha et høyere fettinntak og lavere proteininntak enn voksne. Barn skal for eksempel tredoble vekten sin i løpet av første leveår, og trenger derfor mer næringstett mat enn voksne, sier Hardeng Aaberg.

- Å slanke seg ved å kutte kaloriinntaket til et minimum er ikke hensiktsmessig. Når kroppen har brukt opp det lille karbohydratlageret, vil den begynne å tære på fettet og musklene. Musklene vil brytes ned for å gi næring til hjernen. Kroppen vil innstille seg på ”sparebluss”, det vil si at den vil gjøre alt for å spare på energien og forbrenningen vil dermed bli lavere, forklarer klinisk ernæringsfysiolog Sonja Brunvoll i Nestlé Barnemat.

I verste fall vil hjertet, som er vår største og viktigste muskel, svekkes i likhet med annen muskulatur.

- Den dagen man begynner å spise mer normalt, vil man ha en lavere muskelmasse og forbrenning som kan medføre at man raskt går opp i vekt. Ofte vil en gå opp til en vekt som var høyere enn utgangspunktet. Det er dette som er typisk jo-jo slanking, sier Brunvoll.

Alvorlige langtidseffekter
For jenter som radmagre Kissie vil slankingen medføre langt mer alvorlige tilstander enn jo-jo effekten.

- Babymatdietten vil blant annet kunne gi mineralmangel på sikt. Hvert glass med middagsmat består av kun rene råvarer, med en sammensetning som er tilpasset et lite barn. Mengden mat i et glass gir nok næringsstoffer til en baby, men ikke nok til en voksen person.

- Mangel på viktige salter vil kunne gjøre den som slanker seg trett og gi muskelkramper. Ved vektnedgang vil hormonene forandres og menstruasjonen vil kunne utebli hos jenter som slanker seg. En vil lett fryse siden kroppen ikke vil ha energi nok til å regulere temperaturen. Det vil kunne gi økt hårvekst for å beskytte mot varmetap, sier ernæringsfysiolog Sonja Brunvoll.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les flere treningssaker på DN Aktiv

<b>Maten som gir gode resultater</b>

<b>Bygger kropp på Wall Street-vis</b>

<b>Glem kaloriene - tenk nytt</b>

Kom i form med DN Aktiv klubb