God hjerterehabilitering med vekt på fysisk trening øker levetiden betydelig, spesielt hos pasienter som i utgangspunktet er i dårligst form, viset en ny studie fra Kanada.

- Pasienter som tar ansvar for egen helse og øker sin fysiske form, kan holde seg i live mye lengre, sier professor Billie-Jean Martin ved universitetet i Calgary.

Stor betydning
De kanadiske forskerne gjennomførte en studie med 2.867 personer som deltok i program for hjerterehabilitering mellom 1996 og 2010. Deltagerne ble testet på en tredemølle, og delt inn i tre grupper; lav, moderat og god form. Deretter ble de med på et 12 ukers-program med medisiner, samt et program med utholdenhetstrening, styrke og tøyningsøvelser. I tillegg fikk de informasjon om sunt kosthold.

Resultatene viste at jo bedre kondisjon, jo lavere risiko for å dø i løpet av de 15 årene studien varte. For hvert steg du gjør i å forbedre din kondisjon, er det en 30 prosent reduksjon i dødelighet, konkluderer forskerne i Calgary

- Vi fant at den fysiske formen er helt avgjørende for hvordan det går med deg, sier Martin.

- Jeg pleier å fortelle våre pasienter at en hjerteoperasjonen tar fire timer. Du har resten av livet for å behandle denne sykdommen, sier hun.

Les også: <b>Sjekk hvilepulsen - det kan forlenge livet ditt</b>

Norsk studie
Aerob intervalltrening gir bedre resultater enn standard sykehusoppfølging for pasienter med hjerteinfarkt, viser en ny studie fra K. G. Jebsen Senter for Hjertetrening, NTNU.

- Trening er en viktig del av rehabiliteringen til infarktpasienter, og høyintensiv trening gir bedre resultater enn vanlig opptrening, sier forsker Trine Moholdt til DN Aktiv.

Les mer: Hjertesyke fikk størst fremgang med 4X4

<b>Løper for harde livet</b>

- Intervall best for hjertet (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.