- Vi snakker om at vi nesten må sammenligne Oskar med fuglehunder, og det er voldsomt, sier testsjef på Høyskolen i Lillehammer, Joar Hansen, til DN Aktiv og ler.

Hansen har sett studier på fuglehunder som har testet 160 i O2 (ml/kg/min). Oskar Svendsen har som 17-åring over 90.

- Men jeg tipper godt trente hunder ligger høyere – rundt 180.

Fra alpint til sykkel
Svendsen drev med alpint, men kroppens lengde og fasong passet ikke den tøffe nedoverbakkeidretten. For et par år siden slang han seg med i Birken og hang oppsiktsvekkende godt med de beste i sin klasse.

Nå jobbes det med å få til testsykling for profflaget Team Sky.

- Vi har sendt over resultatet til Team Sky. Det er verdensklasse over disse lungene, sier Hansen.

- Tror du han blir den første som tester over 100 i O2?

- Alt er jo mulig, men det er svært svært vanskelig å komme så høyt. Pluss at syklister i snitt tester litt lavere en langrennsløpere, og det tilsier at han kanskje kan stagnere. Men vi kan jo håpe.



God motivasjon
Selv har 17-åringen et svært nøkternt forhold til idretten han tilfeldigvis dumpet over.

-Det går litt opp og ned med motivasjonen etter en sesong, men akkurat nå er den veldig bra, sier Svendsen.

Som 15-åring testet han 75 i O2. Nå har han over 90. Svært få kan skilte med et slikt resultat. Han har tillegg et literopptak på 6,5 per minutt, hvilket nesten er på høyde med Bjørn Dæhlie i toppform, opplyser laben på Lillehammer.

 

- Før jeg fylte 15 trente jeg ikke utholdenhet annet enn litt fotball og lek. De siste årene har jeg selvfølgelig trent mer, sier Svendsen som etter å ha fått presentert saken ”Jakten etter kondisgenet” som stod på trykk i DN torsdag, sier dette:

- Da er jeg nok født med det som skal til der ja.

- Overdimensjonerte lunger
Unggutten er høy, og han veier 75 kilo. Det gjør O2-opptaket mer imponerende, i og med at det deles på antall kg.

- Da vi testet ham var det beina som sviktet før lungene. Han er for svak i beina i forhold til kapasiteten. Han er heller ikke spesielt god teknisk og taktisk, men fysiologisk er han kanskje et av de største talentene vi har hatt i Norge, sier Joar Hansen.

- Det er nesten så lungene er overdimensjonerte og O2-opptaket for høyt. Resten av kroppen henger ikke med, legger han til med et smil.

Høye forventninger
Under Birkebeinerrittet 2011 startet Svendsen i aldersklassen sin, men syklet alene fra Skramstad og inn. Likevel holdt tiden hans til topp 20 i eliteklassen. Nå har sykkelprodusenten Merida fått øynene opp for stortalentet og blitt hans første offisielle sponsor.

Folk rundt ham har høye forventninger.

- Det er fortsatt tidlig å tenke resultater for meg. Nå må jeg først konsentrere meg om det jeg ikke er så god på, som for eksempel å bygge beinstyrke, sier Svendsen som på nåværende tidspunkt har lik terskelwatt (hvor hardt han klarer å kjøre i en time) som Thor Hushovd hadde da han ble U23-verdensmester.

 



- Blir ikke født med høy O2
I forbindelse med kondisgen-saken i DN torsdag uttalte idrettsfysiolog og labsjef på Olympiatoppen, Erlend Hem, at man ikke blir født med høy O2, og at det er mye trening over lang tid som gir de høyeste verdiene.

- Felles for de med høye verdier er at de har trent mye over lang tid. Du er ikke født med høyt O2-opptak. Det finnes selvfølgelig eksempler på unge juniorutøvere som leverer kjemperesultater, men som utover i 20-åra likevel stagnerer fysiologisk, sa Hem som sitter på 35 000 enkelttester fra de siste 25 årene.

Joar Hansen på HIL er enig med Hem at det er trening som gir kapasitet. Men ikke at det nødvendigvis behøver å ta så lang tid.

- Når man ser på antall år og timer så kommer Oskar lettere til det enn andre. Han har en veldig rask progresjon, og det skyldes genetikken. Timer er viktig, men responsen på timene er vel så viktig, sier Hansen.



Les mer om jakten etter kondisgenet:

Kristin (32) har superkondis- nå jaktes det på genene

- Du er ikke født med høyt 02-opptak

- Det er et idrettsgen som rører på seg (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.





Kom i form med DN Aktivklubb

Les flere treningssaker på DN Aktiv