En helt ny studie fra Universitetet i Tromsø har sett på ulike risikofaktorer for hjerteflimmer. For første gang har man sett at hjertebank gir økt risiko for hjerteflimmer, også kalt atrieflimmer, melder universitetets hjemmeside.

– I dag ser man jo på hjertebank som stort sett ufarlig. Legestudenter lærer at det er både vanlig og normalt, så våre funn er noe helt nytt, sier studiets førsteforfatter Audhild Nyrnes.

– Ved hjelp av Tromsøundersøkelsen fulgte vi 22.815 personer i alderen 25-96 år. Personene ble fulgt helt frem til 2007. Da så vi hvem som på midten av 90-tallet hadde rapportert om hjertebank, og som i ettertid hadde fått påvist hjerteflimmer,

Forskningen viser at menn som opplever hjertebank har cirka 90 prosent økt risiko for å få atrieflimmer, eller nesten en dobling av risikoen, i forhold til menn uten hjertebank.

Kvinnene med hjertebank hadde cirka 60 % økt risiko.

Artikkelen blir snart publisert i det anerkjente tidsskriftet European Journal of Preventive Cardiology. 15.mai sendte tidsskriftet ut en pressemelding om studien.

Hjertespesialist Maja- Lisa Løchen sier ukontrollert flimmer i kombinasjon med andre lidelser i hjerte-karsystemet, for eksempel høyt blodtrykk, kan føre til at det dannes blodpropper i hjertet.

- Slike blodproppelementer kan løsne, føres med blodstrømmen til hjernen og gi hjerneslag. Vi vet at mellom 15 og 20 prosent av pasienter med hjerneslag har fått slag på grunn av hjerteflimmer, forteller Løchen.



Les flere treningssaker på DN Aktiv

Lange hjerteslag - tidligere død

Redd for hjertet - dropper trening

Sjekk den lave hvilepulsen! (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.