Per Gunnar Alfheim gikk gradvis fra å være relativt utrent til å bli ultraløper. Løpemaskinen som har tredemølle på kontoret har de siste årene blitt regnet for å være en av de mest ekstreme idrettsutøverne i landet. I januar skrev DN om hvordan han kombinerer jobb med løpeturer på opptil seks timer på mølla (!)

<b>Les:</b> Løper seks timer i strekk på kontoret

Nå er 52-åringen sett seg lei på alle medieoppslagene om hvor farlig det er å trene mye og at mange treningstimer over flere år øker risikoen for hjerteflimmer. Han mener det blir tegnet et feilaktig bilde av risikoen siden den ikke er justert for alder.

- Det er selvfølgelig ikke farlig å trene mye. Selv om det kanskje er et faktum at knallhard trening gjennom veldig mange år kan gi litt økende risiko for hjerteflimmer er det bedre å trene hardt, enn å være sofagris. Jeg er overbevist om at summen av redusert risiko og positive ringvirkninger, langt overgår den eventuelle økte risikoen for hjerteflimmer, sier Alfheim til DN.

 

Forskning har slått fast at de med høyest hvilepuls har betydelig større risiko for hjerteattakk enn de med lav hvilepuls. Mye tyder på at vi får utdelt et visst antall hjerteslag gjennom livet. De med lav hjertefrekvens lever lenger enn de med rask frekvens. Alfheim har etter at han begynte å trene mer enn halvert hvilepulsen sin.

- Jeg hadde rundt 70 som er snitthvilepulsen hos menn, men nå har jeg hatt helt ned mot 29 i hvilepuls. Normalen min ligger på 35, sier han.

For Alfheim har mye løping over flere år altså ført til cirka 42.000 færre hjerteslag per døgn.

- De siste 21 årene har jeg i snitt trent én time daglig. Jeg er aldri syk. De 23 timene i døgnet jeg ikke trener, blir hjertet mitt altså spart for ca. 35 slag i minuttet i forhold til snittet. På 23 timer blir det 48300 slag spart belastning på hjertet. Når jeg trener har jeg snittpuls på 135, som er ca. 100 slag mer belastning enn hvilepuls.

Han mener hjertet hans blir mindre belastet enn normalt fordi han er så ivrig til å trene. Han reagerer derfor sterkt på at en rekke medieoppslag om at hard og mye trening kan være farlig. Siden 1991 har han løpt ca. 110 maraton, nesten 50 ultraløp, tre Ironman triatloner og ca. 550 løp kortere enn maraton, pluss mange og lange skirenn og sykkelritt.

- Hva skal sånne som meg og våre pårørende tenke, når de leser i avisen at mannen er i stor fare for å dø av treningen han bedriver? spør han.

- Jeg har jo bevist at 21 år med mye trening har halvert hvilepulsen. I tillegg gir trening og konkurranser bedre vaner når det gjelder kosthold, søvn og utskeielser. Jeg er mer opplagt, og har større glede og fysisk og psykisk styrke i møte med hverdagene.

- Vi kan ikke la folk sitte der demotivert eller skremt bort fra trening.

Supermosjonistene lever lenger
Forsker Bjarne Nes ved K.G. Jebsen - Senter for hjertetrening ved det medisinske fakultet, NTNU mener hvilepuls er et enkelt regnestykke.

- Det er ikke helt uvanlig med hvilepuls rundt 30 hos topptrente idrettsutøvere. I utgangspunktet er redusert hvilepuls som følge av trening en positiv fysiologisk tilpasning som fører til mindre belastning på hjertet fordi man kan pumpe den samme blodmengden i hvile med færre slag, sier han til DN.

I den nylig publiserte JAMA-studien at de som reduserte hvilepulsen fra 70-85 til under 70 reduserte hjerte-kardødeligheten med 40 %.

- Et faktum som ofte drukner i overskriftene om økt forekomst av hjerteflimmer blant supermosjonistene, er at de også lever lenger, sier han.

Hans kollega Javaid Nauman har tidligere sagt til DN at endring i hvilepuls over tid kan si mye om risikoen for tidlig død.

- Hvilepuls har fått lite oppmerksomhet i forhold til kolesterol, blodtrykk og andre risikofaktorer for hjerte- og karsykdom

Aktive menn har i gjennomsnitt en hvilepuls på 69, mens inaktive ligger på 76. Hos kvinner er tallene 74 og 78 viser data fra 50.000 personer gjennom Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag (HUNT).

- Topputøvere innen utholdenhetsidretter som sykling og langrenn ligger ofte mellom 35 og 50 slag per minutt. Den tidligere toppsyklisten Eddie Merckx hadde en hvilepuls helt nede i 30, forteller Javaid Nauman.



Les også:

- Finn din nye makspuls

Finn den rette treningspulsen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.