- 40 minutters trening med en intensitet på rundt 80 prosent av makspuls er veldig god trening. Jeg ville uansett ikke brukt mer enn en time på en treningstur som mosjonist, sa NIH-professor Hallén i debatten med NTNU-kollega og 4X4-intervallenes far, Jan Helgerud.

- Så du mener det er bedre med å trene med 160 i puls en liten time enn en mer tradisjonell langtur der du ligger på 140 i puls i to timer?

4X4-studier
- Ja, sa Hallén til DN Aktiv etter debatten som gikk for stappfull sal under NIH Fitness Convention lørdag kveld.

Like før debatten hadde Jan Helgerud ved NTNU lagt frem en serie studier om effekten av 4X4. Han var også opptatt av å nyansere bildet av han kun mener intervaller basert på 4X4 har noe for seg.

 

- Bra for alle
- All trening er bra, men det er intervaller på høy intensitet som har størst påvirkning på maksimalt oksygenopptak – uansett om vi måler dette på topptrente eller hjertesyke, sa Jan Helgerud, som har forsket på effekten av 4X4 (langintervaller) i 10 år sammen med Jan Hoff.

- Kortintervaller som 15X15 (sekunder)er i prinsippet like effektivt, men du må da ta 47 drag for å matche 4X4. Da synes jeg ikke det er så vanskelig å velge, sa Helgerud.

Les mer: Derfor er 4X4 det beste Derfor er 4X4 det beste

Han viste blant annet til hvordan damelandslaget i langrenn for noen år siden økte maksimalt oksygenopptak fra 66 til 70 på to uker med mye intervalltrening (5X4), og hvordan intervalltrening også virker veldig bra på hjerteopererte.

Hjertesyke presser seg
- Inaktivitet er det verste som er for denne pasientgruppen. Ved NTNU har vi en studie der hjerteopererte fikk dobbelt så stor fremgang med intervalltrening fremfor rolig trening, sa Jan Helgerud.

I debatten la Helgerud sterk vekt på at hvis fjerner langintervallene fra et treningsopplegg, så faller formen raskt – både for topptrente og mosjonister.

- Våre data viser også at det er lavere frafall hos dem som trener høyintensivt sammenlignet med de som trener roligere. Det kommer vel av at de merker rask fremgang og dermed blir veldig motivert til å fortsette, sa Helgerud og kikket bort på kollega Hallén med et lurt smil

- Må ha noe mer
Jostein Hallén parerte:

- Jeg er enig i at vi skal ha intervalltrening, men det være noe mer i tillegg. Det tar muligens noe lengre tid for å få samme effekt med roligere økter, men husk at det finnes hundrevis av studier med helt andre konklusjoner enn 4X4 for å få effekt.

  - Dessuten er det viktig at man trives med treningen, og ser at det finnes mange ulike måter, sa Hallén.

Les også: Løper så gjørma spruter

NIH-professoren var opptatt av å nyansere bildet av en ”langøkt”:

Kortere langøkter
- Langkjøringene kan kjøres kortere og med høyere intensitet. Tretimers langtur gjelder for svært få, og det er her 40-minuttersøkten med 80 % av makspuls kommer inn som et godt valg. Over en times trening har marginal effekt for en mosjonist, sa Hallén.

- Helt enig! smalt det fra Helgerud.

 

- Kom dere noe nærmere hverandre etter denne debatten?

- Vi er ikke så veldig uenige, sier Jan Helgerud.

- Det var godt å høre Jan si at langkjøring har en viss treningseffekt det også, smiler Jostein Hallén.

Les flere treningssaker på DN Aktiv

Knuste bikkja på intervalløkt

Kritisk til hardkjør og 4X4

Løper for harde livet (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Kom i form med DN Aktivklubb